Чистке у Саудијској Арабији подигле цијене нафте на 62 долара по барелу

Цијена нафте достигла је највиши ниво од јула 2015. године, након што је крунисани саудјски принц повећао своју моћ у краљевству покретањем противкорупционе чистке.

уторак, новембар 7, 2017 / 12:16

У тој акцији ухапшено је 11 принчева и 38 бивших министара, посланика и бизнисмена.

“Пораст цијена је реакција на неизвјесност из Саудијске Арабије“ сматрају упућени.

Нафтни картел ОПЕК мора да размотри продужење смањења производње на састанку у Бечу крајем новембра. Аналитичари кажу како је несигурност у вези са будућим будућим краљевим дјеловањем утицала на цијену Брент нафте која је скочила на више од 62 долара по барелу, у поређењу са око 50 долара у првој половини године.

Да подсјетимо, у јуну ове године, престолонаследник Мухамед бин Салман постављен је на чело државе након што је његов отац, краљ Саудијске Арабије Салман бин Адбулазис Ал Сауд, одлучио да „депонује“ бившег престолонаследника Мухамеда бин Наиеа.

До масовних хапшења долази убрзо након оснивања противкорупцијске комисије, којом предсједава управо престолонаследник.

Надзирући главне фигуре владе, од одбране до економије, Мухамед бин Салман, чини се, жели да угуши унутрашња превирања прије формалног преноса власти његова оца, краља Салмана, 81-годишњака.

Бин Салман је обећао „умјерену“ Арабију, прекидајући имиџ земље дуго сматране извозницом вехабизма. Покренуо је неколико реформи (право управљања возилом за жене, отварање биоскопа).

У склопу последње акције повучено је више потеза који вјероватно требају допринијети очувању инвестиционе климе у тој земљи. Корупција у Саудијској је практично легална, тачније омогућена законом, јер свако ко жели да послује у тој земљи, мора наћи локалног представника који их заступа у њихово име, заправо ставља свој потпис и само за то узима проценат.

Саудијско Министарство финансија саопштило је у међувремену да је одулка власти да оснује Комитет за борбу против корупције и ухапси већи број саудијских причева, бивших министара, посланика и бизнисмена донијета да би се ојачало поверење у владу.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *