Ћирило и Методије ипак на новчићима

Словачка је успјела да се избори да на новчићима од два евра које Словачка народна банка наредне године пушта у промет ипак буду вјерски, хришћански симболи. Односно да на главама светих Ћирила и Методија ореоли, а у руци крст. "Новчић са светим Ћирилом и Методијем биће у облику како је првобитно предложен. То је дефинитивно […]

недеља, децембар 16, 2012 / 17:32

Словачка је успјела да се избори да на новчићима од два евра које Словачка народна банка наредне године пушта у промет ипак буду вјерски, хришћански симболи.

Односно да на главама светих Ћирила и Методија ореоли, а у руци крст.

"Новчић са светим Ћирилом и Методијем биће у облику како је првобитно предложен. То је дефинитивно одобрила Европска комисија", казао је у Бриселу словачки министар финансија Петер Кажимир.

Симболи хришћанства, крст и ореол засметали су неким чланицама Европске уније које су затражиле да новчић поводом 1150. годишњице доласка из Солуна браће Ћирила и Методија у Велику Моравску, којој су донијели писменост и хришћанство, буде вјерски неутралан.

Словачка је најприје пристала да уклони атрибуте светих и крст, али то је у земљи изазвало толико оштре реакције да су СНБ и влада одлучили да инсистирају на првобитном графичком предлогу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *