Цирих најскупљи град на свијету

Према истраживању швајцарске банке „УБС“, најскупљи град на свијету јесте Цирих, али у том граду и плате највише вриједе. Други и трећи на листи најскупљих градова су Осло и Токио. Упоређиване су потрошачке корпе са 122 артикла, које показују и разлике у стандарду. Тако је истраживање показало да је за један "Биг Мек" у Токију […]

петак, септембар 21, 2012 / 13:26

Према истраживању швајцарске банке „УБС“, најскупљи град на свијету јесте Цирих, али у том граду и плате највише вриједе. Други и трећи на листи најскупљих градова су Осло и Токио.

Упоређиване су потрошачке корпе са 122 артикла, које показују и разлике у стандарду.

Тако је истраживање показало да је за један "Биг Мек" у Токију потребно радити девет минута, у Бечу 14 минута, а у Најробију 81. минуту.

Највеће бруто плате исплаћују се у Цириху, Женеви и Копенхагену. У Цириху она највише вриједи, јер се може купити највише намирница.

Истраживање је показало да људи у Африци, Азији, на Блиском истоку и у Јужној Америци раде најдуже, док запослени у западној Еуропи уживају у најкраћем радном времену и највећем броју плаћених радних дана у вријеме одмора.

У источној Еуропи цијене намирница и плате ниже су него у западној Европи. Цијене су у просјеку 36 одсто испод западноевропског нивоа.

Запослени у западној Еуропи у просјеку добијају 3,5 пута веће плате, чиме је разлика у цијенама и више него компензована.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *