Ципрасу више нико не вјерује, Грчка пропушта све прилике за договор

Влада премијера Алексиса Ципраса изгубила је повјерење кредитора, тако да су доведена у питање сва рјешења која су прошлих недеља нуђена Грчкој. Будући да је одбачена могућност за отпис дугова, најбољи план за Грчку био би да прво отплати скупе зајмове Међународног монетарног фонда, пријевремено исплати обвезнице Европске централне банке (ЕЦБ) и продужи кредите код […]

понедељак, април 13, 2015 / 16:16

Влада премијера Алексиса Ципраса изгубила је повјерење кредитора, тако да су доведена у питање сва рјешења која су прошлих недеља нуђена Грчкој.

Будући да је одбачена могућност за отпис дугова, најбољи план за Грчку био би да прво отплати скупе зајмове Међународног монетарног фонда, пријевремено исплати обвезнице Европске централне банке (ЕЦБ) и продужи кредите код земаља чланица еврозоне.

„То би било најбоље рјешење које би буџету Грчке уштедјело милијарде евра и смањило изложеност ММФ-а и ЕЦБ-а Грчкој“, каже за Ројтерс Јакоб Функ Киркегард из Петерсон института за међународну економију.

Такво рјешење смањило би ефективну каматну стопу на грчки дуг на мање од два одсто и знатно смањило главницу коју ће отплаћивати у сљедећој деценији.

Ципрасово одбацивање мјера штедње, захтјеви за исплатом ратне одштете од Њемачке и зближавање са руским предсједником Владимиром Путином, као и Варуфакисово отезање преговора и тражење отписа дијела дуга, истопили су симпатије према Грчкој, преноси Телеграф.рс.

Ако и преживи сљедећа три мјесеца балансирајући на ивици банкрота, Грчка је можда пропустила прилику за дугорочан договор у вези с дугом са земљама чланицама еврозоне, које су јој најважнији повјериоци.

Кредитори попут Њемачке, Холандије и Финске траже да Међународни монетарни фонд остане укључен у рјешавање проблема, јер има моћ да притисне Атину да проведе реформе, у чија обећања се све мање вјерује. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *