Ципрас тражи отписивање 30 одсто дуга?

Грчки премијер Алексис Ципрас данас би требало да представи нови приједлог о рјешавању дужничке кризе своје земље на самиту еврозоне, са захтјевом за отписивање 30 одсто дуга, пренио је Би-Би-Си. Овај план припремљен је након што су грчки гласачи на референдуму одбили раније приједлоге кредитора. Европски званичници апеловали су да Атина састави „озбиљне“ приједлоге, пошто […]

уторак, јул 7, 2015 / 11:10

Грчки премијер Алексис Ципрас данас би требало да представи нови приједлог о рјешавању дужничке кризе своје земље на самиту еврозоне, са захтјевом за отписивање 30 одсто дуга, пренио је Би-Би-Си.

Овај план припремљен је након што су грчки гласачи на референдуму одбили раније приједлоге кредитора.

Европски званичници апеловали су да Атина састави „озбиљне“ приједлоге, пошто би Грчка могла да банкротира због дуга од 331 милијарди долара.

Грчке банке остаће затворене данас и сутра.

Министри финансија земаља еврозоне почеће састанак у Бриселу током дана, а потом ће бити одржан самит лидера чланица еврозоне.

Централна личност преговора биће нови грчки министар финансија Еуклид Цакалотос, који је замијенио Јаниса Варуфакиса.

Њемачка је раније саопштила да се противи безусловном отписивању грчког дуга, оцјењујући да би то уништило евро.

Европска централна банка /ЕЦБ/ у међувремену је саопштила да ће задржати садашњи ниво исплате хитне помоћи грчким банкама, којима понестаје новца, што их је довело на ивицу колапса.

Грчки министар економије Јоргос Статакис рекао је раније да ЕЦБ треба да подржи грчке банке у наредних седам до десет дана, да би могли да се обаве преговори.

У Грчкој је уведена контрола капитала, а грађани и даље са банкомата могу да подигну највише 60 евра дневно. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *