Ципрас пристаје, али његови услови нису прихватљиви?

Грчки премијер Алексис Ципрас спреман је, уз неколико услова, да прихвати споразум са кредиторима, пише Фајненшл тајмс. Грчка је својим кредиторима изнијела нови приједлог за двогодишње раздобље који укључује реструктурирање дуга, објављено је јуче из Ципрасовог кабинета. У уторак су одржане хитне консултације Еврогрупе и оне ће с наставити и данас. Грчка је у поноћ […]

среда, јул 1, 2015 / 12:35

Грчки премијер Алексис Ципрас спреман је, уз неколико услова, да прихвати споразум са кредиторима, пише Фајненшл тајмс.

Грчка је својим кредиторима изнијела нови приједлог за двогодишње раздобље који укључује реструктурирање дуга, објављено је јуче из Ципрасовог кабинета.

У уторак су одржане хитне консултације Еврогрупе и оне ће с наставити и данас.

Грчка је у поноћ пропустила крајњи рок за отплату 1,6 милијарди евра најновијег дуга Међународном монетарном фонду (ММФ).

Званичници еврозоне изјавили су данас да писмо које је грчки премијер Алексис Ципрас послао синоћ кредиторима садржи услове који нису прихватљиви за поједине чланице монетарне уније.

У писму се наводи да је Атина спремна да прихвати услове кредитора, али уз неколико амандмана, укључујући нижу стопу ПДВ-а за грчка острва и задржавање финансијског додатка за најсиромашније пензионере.

Извори из еврозоне наводе да у приједлогу има недоречених ствари.

"У писму се говори о реформи тржишта рада од јесени. У само једној реченици, не више", рекао је један извор.

Ципрас је, између осталог, затражио да постепено подизање старосне границе за одлазак у пензију на 67 година до 2022. године почне у октобру, а не одмах, како захтијевају кредитори.

"Мислим да еврогрупа више не вјерује таквим обећањима. Иначе, Грчка тражи продужење програма који је већ истекао", рекао је један извор.

Министри финансија еврозоне одржаће у послијеподневним сатима телефонску конференцију о овој теми.

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *