Ципрас позива Сиризу на ванредни конгрес

Грчки премијер Алексис Ципрас позвао је данас своју странку „Сириза“ да наредног мјесеца одржи ванредан конгрес ради превазилажења несугласица, али је нагласио да је прихватљив и референдум унутар партије, уколико би тражили брже рјешење. Ципрас је у свом говору у централном комитету "Сиризе" истакао да стратегија партије не би требало да буде доношена на брзину, […]

четвртак, јул 30, 2015 / 13:46

Грчки премијер Алексис Ципрас позвао је данас своју странку „Сириза“ да наредног мјесеца одржи ванредан конгрес ради превазилажења несугласица, али је нагласио да је прихватљив и референдум унутар партије, уколико би тражили брже рјешење.

Ципрас је у свом говору у централном комитету "Сиризе" истакао да стратегија партије не би требало да буде доношена на брзину, али је предложио референдум, уколико то буде потребно.

"Предлажем централном комитету да одржи ванредни конгрес ради разговора о нашој стратегији након услова изнесених за пакет помоћи. Али, постоји и друго мишљење, које поштујем, а којим се не прихвата анализа Владе и вјерује да је било и друге алтернативе 13. јула", рекао је Ципрас, мислећи при том на дан када је прихватио услове за пријем трећег пакета финансијске помоћи како би избјегао банкрот и евентуални излазак Грчке из еврозоне.

Он је додао да, ако то мишљење превлада, онда предлаже одржавање страначког референдума о овом кључном питању.

Око двије трећине од 149 посланика из Ципрасове "Сиризе" одбило је да подржи реформе са којима се он сагласио на европском самиту 13. јула, због чега је морао да се ослони на подршку опозиције како би био усвојен нацрт закона неопходан за трећи пакет помоћи.

Представници ЕУ и Међународног монетарног фонда почетком седмице почели су преговоре са представницима власти у Атини. Кредитори траже додатне реформе и њихово усвајање у парламенту прије него што буду ослобођена додатна средства.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *