Ципрас: Народ одлучан, узима судбину у своје руке

Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је да је данас дан победе демократије и да је његова презадужена земља одлучна у томе да донесе одлуку о сопственој судбини, јер ће се грађани о томе изјаснити на ванредном референдуму који је сазвао. "Нико не може игнорисати поруку одлучности народа који узима судбину у своје руке", рекао је […]

недеља, јул 5, 2015 / 14:37

Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је да је данас дан победе демократије и да је његова презадужена земља одлучна у томе да донесе одлуку о сопственој судбини, јер ће се грађани о томе изјаснити на ванредном референдуму који је сазвао.

"Нико не може игнорисати поруку одлучности народа који узима судбину у своје руке", рекао је Ципрас, након што је гласао у основној школи "Димотика" у Атини, где је на гласачком месту дочекан овацијама и узвицима "Oxi, oxi" (не,не).

Грчки премијер је додао да данашњи референдум о приједлозима међународних поверилаца шаље поруку да Грци прихватају уједињену Европу, али да желе да живе достојанствено, пренијела је агнеција АП.

"Данас је дан победе, јер је демократија сама по себи побједа, она је радост. А када демократија превазиђе страх, онда она постаје спас и излаз. Грчки народ данас шаље веома снажну поруку. Поруку достојанства и одлучности. Поруку да је избор у њиховим рукама. Нико не може игнорисати вољу народа за животом. Да живи са одлучношћу и узме сопствени живот у своје руке", рекао је Ципрас.

"Увјерен сам да ћемо од сутра утрити пут за све народе у Европи. Пут повратка на основне вриједности демократије и солидарности у Европи, уз слање снажне поруке одлучности о томе да не желимо само да останемо већ и да живимо достојанствено у Европи", поручио је предјседник грчке владе, извјештава британски Гардијан.

Ципрас је поручио и да је референдум побједа над страховима и ултиматимума, као и да жели побједу опције "не", што ће ојачати преговарачку позицију Атине и обезбиједити бољи споразум са кредиторима ради избјегавања банкрота и банкарског колапса Грчке.

Долазак Ципраса на гласање пратио је велики број новинара из Грчке и цијелог света, те је настала велика гужва приликом његовог доласка и одласка са биралишта.

У Грчкој се данас око 10 милиона Грка изјашњава на референдуму, о предложеном споразуму са повериоцима, који предвиђа додатне рестриктивне мјере штење у замјену за финансијску помоћ за спашавање привреде.

Бирачка мјеста отворена су јутрос нешто послије седам сати по локалном времену, а грађани ће моћи да гласају до 19 сати.

Први прелиминарни резултати, како је најављено, биће објављени око 21 сат.

Одржавање референдума о споразуму са европским владама, Европском унијом и Међународним монетарним фондом, иницирао је грчки премијер Алексис Ципрас и гласање је организовано за само девет дана.

На референдуму питање гласи "Да ли да се прихвати нацрт споразума који је представила Европска комисија, Европска централна банка и Међународни монетарни фонд на састанку Еврогрупе 25. јуна и који се састоји од два документа а сачињава јединствен приједлог?

Први документ је насловљен Реформе за довршетак актуелног програма и послије њега, а други Прелиминарна анализа одрживости дуга".

Повјериоци Грчке захтијевају реформе у замјену за продужење споразума о пакету помоћи до новембра, али је продужење одбијено а програм помоћи окончан као што је планирано 30. јуна, након прошлонедјељне пропасти преговора грчке владе и кредитора.

Грчка влада није жељела да прихвати овај приједлог без консултовања грађана, а премијер Алексис Ципрас га је назвао "ултиматумом" и уцјеном, док на другој страни европски званичници истичу да се ради о "великодушној понуди".0 КОМЕНТАРА

 1. …“ i uzme sopstveni život u svoje ruke…“

  Tako, a naši životi u rudonjinim papcima…
  Dakle, uzeti sopstvene živote u svoje ruke!

  Vrati nam rudonja naše živote u naše ruke.

 2. ex-1978, 06.07.2015. 06:33:56
  A kada MMF-pozajmljuje novac Federalnih rezervi odšampan u neograničenim količinama bez ikakvog pokrića u zlatu.
  To je onda pošteno. A kada narodi i drževe koje su korupmpirani krinialci od političara na vlasti odbiju da vraćaju taj bezvredni novac koji su delom trošili kroz budžetsku potrošnju a navećim delom korumpirani političari pokrali i ondeli van zemlja egzotična ostrva i ofšore onda to nije potšeno.
  Najveći bezobraluk je neograničeno štampanje dolara bez pokrića.
  Ako su im dali nekih 380 milijardi evra kredita, onda je štamapnje tog novca sve sa papirom koštalo stotinak hiljada evra.
  Da li se zamliš odakle u sveti 9 puta više novce nego materijalnih roba? Pa gde taj novac završi, u zaduživanju države, naravno nepotrebnom, jer svi žele na prividno žive iznad mogučnosti na nečijem tuđem novcu makar on bio i lažan kao ovaj što MMF i SB daju u vidu kredita.
  Ali životu iznad mogućnosti i lažnom prividu blagostanja je došao kraj. Sledi bolno otrežnjenje i život od privrede i proizvodnje. Tako da će država morati da se okrene privredi, razvoju, proizvodnju, izgrednju fabrika, elektrana, vraćanju otetih prordnih resursa (Stanari, Ugljevi, Drina, Gacko…).
  Neće više budžetski paraziti moći parazitirati na duplo većoj plati nego u privredi, dok je privreda poptuno unišena. Privrede finanisra državnu upravo a ne strani krediti. Pa kad bude bilo privrede i proizvodnje biće i finanansiranje adminstraicje.
  Životu iznad mogućosti, trošenju nezarađenog i tuđeg je došao kraj. Sada mora da se vrati što je 2,5 puta više trošeno nego što se proizvodilo 25 godina.
  Nerazuman život je došao na naplatu. Bančenje, cirkus iludilo su zaršeni. Vraćamo se stvarnosti, privredi, indistriji, fabrikama.

 3. еx,

  дај пусти то лицемјерство, испашће да смо и ми у Српској живјели на туђој грбачи, умјесто што су паразати без душе опљачакали и уништили све чега су се дотакли.

  Немој да мислиш да сам неки утописта као обф, али знам као искусан привредник како би сви у Српској били запослени данас и имали стандард најмање као Чешка и Словачка, да смо сачували бар 1/3 производње после рата.

  Немој ми само причати да није могло, да је то капитализам, био је и прије, сарађивао сам са швабама у комунистичкој фирми јер сам прије рата радио код чувеног Младена Тодоровоћа Фамос-Коран у Палама.

  Извозило се између осталог за мерцедес, они су били заинтересовани да преузму фирму прије и после рата, нису тада СДС-комунисти, политичке битанге и курве дале, због чега?

  Зна се, данас сву сви кулаци са становима по Србији, мору, велики приватници, или раде по скупштини Пала и Српског Сарајева кријући милионе покрадене од народа уз причу како ови млади немају карактера, како све покрадоше(што је чињеница, имали су од кога научити),зато ћу јебати мајку свима, кад, тад.

  П.С.Често користим термин „кулаци“, овог пута оправдано, нема то везе са комунистичком копилади који су све домаћине, праве пријератне привреднике и интелигенцију уништили после 1945 године.

 4. To su , kako sebe nazvaše, stvaraoci, koje je rudonja stavio na budžet….
  Rudonja je mogao da je htio od Srpske da stvori zemlju u kojoj normalno može da se živi.
  znao je gdje su stvaralačka go…. griješila, mogao je da ih procesura, znao je kako ne valja, kako se ne smije,….
  Ali, smrdonja je imao cilj da nas nema, i nastavio je još žešće da nas satire i zatire.

  Nama nema života dok se fašističko režimska gamad ne stavi u bukagije i dok im se ne oduzme sve pokradeno. I njima i svakom njihovom.

  Smrt fašizmu, sloboda narodu!

 5. Нису Пале уништили ствараоци, него комунисти који су били за Дураковића 1990 године.

  Комунистичка копилад који су се инфилтрирали у локални СДС јер је то тада била гомила неостварених сељачина који су се докопали власти на националној основи и онда ишли по Палама тражећи кадрове јер нису имали два писмена човјека за тридесетак разних руководећих мјеста, од општине до привреде.

  Наравно да су то комуњаре као стари политички лисци искористили и за пар година постали Срби по занимању и предсједници СДС-а, те то добро наплатили као стари удбаши.

  Данас од њих, што није у пензији ради по разним скупштинама општина као савјетници кукајући на ове младе, јер их они наводно не јебу ни два посто.

  Али су те истекомуњаре пуни као брод,мудро скромно живе кријући милионе, за разлику од ових младих кабадахија који све упропастише, отроваше и покрадоше за последњих пар година, све због тога што су научили да је боље бити богат и изгубити власт за четири године, него сиромашан на власти 20 година.

  Имали су од кога научити, зар не?

  Неко у Палама и Српском Сарајеву догодине, а можда и од јесени „бу најебал“како ствари стоје.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *