Чикаго: Суд прихватио тужбу Срба против америчке компаније која је учестововала у Олуји

Федерални суд у Чикагу прихватио је тужбу коју су против америчке компаније “Милитери профешнал ризорсиз” /МПРИ/ поднијеле српске организације у САД “Жртве геноцида у Крајини” и “Српски крајишки сабор”. Срби у Америци туже МПРИ “за учествовање у геноциду и прогону 200.000 Срба из Крајине” у операцији “Олуја”, а од америчке компаније тражи се одштета од […]

петак, септембар 7, 2012 / 15:58

Федерални суд у Чикагу прихватио је тужбу коју су против америчке компаније “Милитери профешнал ризорсиз” /МПРИ/ поднијеле српске организације у САД “Жртве геноцида у Крајини” и “Српски крајишки сабор”.

Срби у Америци туже МПРИ “за учествовање у геноциду и прогону 200.000 Срба из Крајине” у операцији “Олуја”, а од америчке компаније тражи се одштета од 10 милијарди долара.

Суду је уз тужбу достављен и уговор између МПРИ и Хрватске о обуци хрватских официра и војника, пише лист “Слободна Далмација”.

Судија Рубен Кастиљо из федералног суда у Чикагу прогласио је државу Илиноис надлежном за суђење с обзиром на то да МПРИ има своје филијале и послове у тој држави, а Срби из Хрватске који су поднијели тужбу живе у Чикагу, Милвокију, Рокфорду и околним мјестима.

“Суд се прогласио надлежним и то само значи да ће се водити поступак, али тужба коју су поднијели Срби из бивше тзв. Крајине, нема озбиљно упориште”, рекао је листу представник МПРИ који је деведесетих година 20. вијека радио у бх. канцеларији компаније.

Срби су у тужби навели да од МПРИ траже 10 милијарди долара (25.000 за сваког од 200.000 избјеглих Срба), тврдећи да је МПРИ обучавао официре Хрватске војске за извођење “Олује”, па је тако суодговоран “за етничко чишћење, паљење и убијања” на том подручју.

Овај извор је признао да је МПРИ 1994. године сарађивао с Хрватском војском, али не види у томе кршење ембарга УН на наоружавање Хрватске, јер, како истиче, они не наоружавају него пружају “интегрисани тренинт” и “интелектуални сервис”.

“Ми не можемо бити одговорни ако наши партнери, а сарађујемо с јавним и приватним сектором широм света, својим дјеловањем прекрше било које националне или међународне законске норме. У Хрватској је, по уговору с МПРИ, обуку вршио генерал Ричард Б. Грифит, а обука се односила на тему националне безбједности и одбране транзиционог друштва какво је тада било хрватско. Ако је касније и било кршења међународних норми ратовања, односно протјеривања и разарања, не може се за то окривити МПРИ”, каже представник те компаније.

Извор хрватског листа ипак признаје да је у акцију “Олуја” био укључен амерички државни врх.

“У припрему и вођење те акције био је укључен амерички државни врх. Анте Готовина је уочи ‘Олује’ посјетио тренинг центар у америчком Форт Ирвину, а након тога је у друштву двојице америчких аташеа обишао Динару. Туђман је од Била Клинтона добио `зелено свјетло` за почетак акције. Дакле, те су се ствари одвијале на највишем нивоу”, наводи представник америчке компаније.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *