ЦИК поништила избор предсједавајућих у ФБиХ

Централна изборна комисија БиХ данас је у Сарајеву усвојила одлуку којом је утврђено да избор предсједника и потпредсједника Федерације БиХ није проведен у складу са Изборним законом БиХ и којом се поништава њихов избор. ЦИК је претходно, поступајући по примљеним приговорима који се односе на одржавање конститутивне сједнице Дома народа федералног Парламента и избор предсједника […]

четвртак, март 24, 2011 / 16:40

Централна изборна комисија БиХ данас је у Сарајеву усвојила одлуку којом је утврђено да избор предсједника и потпредсједника Федерације БиХ није проведен у складу са Изборним законом БиХ и којом се поништава њихов избор.

ЦИК је претходно, поступајући по примљеним приговорима који се односе на одржавање конститутивне сједнице Дома народа федералног Парламента и избор предсједника и потпредсједника ФБиХ, утврдио да нису били испуњени услови за конституисање Дома народа ФБиХ јер избори за овај дом нису проведени у свих десет кантона у складу са одредбама Изборног закона БиХ.

Усвојен је и закључак којим се налаже законодавним тијелима три кантона која нису провела изборе за Дом народа Парламента ФБиХ – Посавског, Ливањског и Западнохерцеговачког – да то одмах ураде.

Предсједница ЦИК-а Ирена Хаџиабдић објаснила је да наведене одлуке нису правоснажне и да се на њих може уложити жалба Суду БиХ у року од два дана од дана пријема одлуке.

Најављујући да ће одлуке бити отпремљене сутра ујутро, Хаџиабдић је истакла да ће тек одлука Апелационог одјељења Суда БиХ бити коначна.

„Ако Суд прихвати наше одлуке, оне ће бити објављене у Службеном листу“, рекла је Хаџиабдић новинарима, додавши да нечији мандат почиње тећи тек од објављивања у Службеном листу одлуке о именовању.

Према њеним ријечима, управо због овога је настао проблем, јер ЦИК није потврдио и објавио одлуку о потврђивању мандата делегата у Дому народа Парламента ФБиХ.

Иако ЦИК од скупштина наведених кантона очекује хитне сједнице на којима би били изабрани делегати за федерални Дом народа, Хаџиабдић је констатовала да нема механизама да их натјера на то.

„Изборни закон БиХ не садржи механизам за поштовање рокова, а ми немамо никакве мјере да санкционишемо оне који их не поштују“, рекла је предсједница ЦИК-а подсјећајући да ће о проблему формирања власти у ФБиХ одлучивати и Уставни суд овог ентеита.

„Сви морамо сачекати крајње одлуке и на крају ћемо знати на чему смо“, нагласила је Хаџиабдић, додавши да ће тек након што се види шта је са именовањима моћи бити преиспитиване одлуке законодавних и извршних власти ФБиХ.

Данашње одлуке ЦИК је донио простом већином присутних чланова – са четири гласа за и једним против. Против је гласао Миле Кудић, који сматра да Комисија није надлежна за преиспитивање одлука законодавних органа, већ Уставни суд. Оправдано одсутни са данашње сједнице били су Суад Арнаутовић и Ведран Хаџовић.

ЦИК БиХ примио је 17 приговора на поступак формирања власти у ФБиХ 17. марта, када је без окончаних избора делегата у свим кантоналним скупштинама, конституисан Дом народа Парламента Федерације, а потом, истог дана, изабрани предсједник и потпредсједник ФБиХ те федерална Влада.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *