ЦИК: Нека кампања почне

Предсједник Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Бранко Петрић саопштио је да од сутра официјелно почиње изборна кампања за локалне изборе у БиХ, који ће бити одржани 7. октобра. "Правила понашања у изборној кампањи су иста као и до сада. Прописана су Изборним законом, тако да од учесника на изборима очекујемо фер и коректну кампању у […]

четвртак, септембар 6, 2012 / 16:41

Предсједник Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Бранко Петрић саопштио је да од сутра официјелно почиње изборна кампања за локалне изборе у БиХ, који ће бити одржани 7. октобра.

"Правила понашања у изборној кампањи су иста као и до сада. Прописана су Изборним законом, тако да од учесника на изборима очекујемо фер и коректну кампању у складу са правилима доброг изборног владања у Европи", рекао је Петрић на данашњој конференцији за новинаре у Сарајеву.

Према његовим ријечима, ЦИК БиХ не очекује од политичких субјеката који учествују на изборима било какве проблеме.

Он је подсјетио да је у изборној кампањи забрањено уништавање изборног материјала других кандидата или странака, вођење кампање на начин којим се нарушава полна, односно родна равноправност, пријетње, као и ношење оружја на политичким скуповима, биралиштима или у њиховој околини.

"Забрањено је и обећавање поклона, награда и других облика материјалне користи, као и ометање медија у извјештавању током избора, а поготово се не смије користити језик мржње или језик који код другог изазива страх", навео је Петрић.

Он је нагласио да ЦИК БиХ не очекује драстична кршења Изборног закона, већ да од више од 30.000 учесника локалних избора очекује да себе, своје програме и странке предстве на најбољи могући начин, у демократској атмосфери, толеранцији и међусобном уважавању.

"Овом приликом позивамо политичке странке, кандидате и присталице политичких странака, коалиција, као и независне кандидате и њихове присталице, те запослене или на други начин ангажоване у изборној администрацији да се уздрже од изјава које дижу тензије и да воде фер изборну кампању", поручио је предсједник ЦИК БиХ.

Петрић је подсјетио да је због кршења Изборног закона и некоректног понашања према изборном процесу на прошлим општим изборима, ЦИК за 300 чланова општинских бирачких одбора изрекао казну забране ангажовања у року од четири године, укључујући и новчане казне у распону од 200 до 1.000 КМ.

Он је позвао и представнике медија и бираче да дају свој допринос да кампања и цијели изборни процес протекне у демократском окружењу.

У Централни бирачки списак у БиХ за ове изборе уписано је више од 3.100.000 бирача, без Мостара, гдје ове године неће бити локалних избора.

Од недјеље, 9. септембра, бирачи могу слањем свог матичног броја путем СМС поруке на број 092 12 12 12 провјерити да ли су уписани у Централни бирачки списак и на ком ће бирачком мјесту моћи да гласају.

За локалне изборе у Републици Српској и Федерацији БиХ овјерена су укупно 383 политичка субјекта – 84 политичке партије, 59 коалиција, 224 независна кандидата и 16 листа независних кандидата.

Овјерен је укупно 30.351 кандидат – за начелнике, односно градоначелнике 550 кандидата; за одборнике 29.652 и 149 кандидата за гарантована мјеста за представнике националних мањина.

На локалним изборима биће бирани чланови 58 скупштина општина у Републици Српској и 78 општинских скупштина у Федерацији БиХ.

У Српској ће бити бирано и пет градоначелника (Бањалука, Приједор, Бијељина, Добој и Требиње), а гласаће се и за Скупштину Брчко дистрикта.

Ту су и лица која имају статус расељене особе, она која гласају у одсуству – 10.709 бирача и они који су одлучили да гласају лично у општини пребивалишта из 1991. године, а таквих је 10.682 бирача.0 КОМЕНТАРА

  1. Срећно независној листи „Сви за Бањалуку“ у предстојећој кампањи.

    Жеље, честитке и поздрави. 😀

    Надам се да ће овај пут кампања изгледати много културније, цивилизованије, садржајније, маштовитије… него ранијих година.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *