ЦИК БиХ незадовољан поступцима Парламента

Делегација Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ данас је током састанка са предсједавајућим Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Божом Љубићем изразила незадовољство „због праксе да се измјене и допуне Изборног закона БиХ обављају без консултација са ЦИК-ом БиХ“. Током састанка, представници ЦИК-а, на челу са предсједником комисије Бранком Петрићем, изразили су очекивања да ће Љубић упознати […]

субота, март 9, 2013 / 14:21

Делегација Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ данас је током састанка са предсједавајућим Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Божом Љубићем изразила незадовољство „због праксе да се измјене и допуне Изборног закона БиХ обављају без консултација са ЦИК-ом БиХ“.

Током састанка, представници ЦИК-а, на челу са предсједником комисије Бранком Петрићем, изразили су очекивања да ће Љубић упознати чланове Колегијума Представничког дома о неким отвореним питањима из надлежности ЦИК-а БиХ, саопштено је данас из парламента БиХ.

Представници ЦИК-а напоменули су да је ова комисија независно тијело, чија овлаштења проистичу из надлежности парламента БиХ, како је то прописано чланом 2.9 Изборног закона БиХ.

Чланови делегације ЦИК-а БиХ указали су на недавно усвајање Закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, којим се уводе норме о заступљености полова у изборним комисијама и бирачким одборима, као и на кандидатским листама, те упозорили да "утврђена рјешења могу довести до практичне непроведивости закона".

На састанку је закључено да ће ЦИК БиХ, након ступања на снагу измијењеног и допуњеног Изборног закона БиХ, упутити парламенту БиХ захтјев за аутентично тумачење наведених норми.

Чланови ЦИК-а подсјетили су Љубића на одлуке Уставног суда БиХ којима су ван снаге стављене поједине одредбе Изборног закона БиХ.

Тим одлукама Уставни суд БиХ налаже доношење измјена Изборног закона БиХ, и док се оне не изврше практично је немогуће организовати и провести опште изборе 2014. године, као и редовне изборе у Мостару.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *