Цијене нафте у порасту након раста залиха у САД

Цијене нафте су данас порасле, након што су инвеститори искористили недавни оштар пад цијена изазван већим од очекиваног растом залиха нафте у САД. Барел америчке „лаке” нафте (WTI) за испоруку у априлу поскупио је на меркантилној берзи у Њујорку девет центи на 98,08 долара по барелу, док је иста количина сјеверноморске нафте типа „брент” за […]

четвртак, март 13, 2014 / 08:45

Цијене нафте су данас порасле, након што су инвеститори искористили недавни оштар пад цијена изазван већим од очекиваног растом залиха нафте у САД.

Барел америчке „лаке” нафте (WTI) за испоруку у априлу поскупио је на меркантилној берзи у Њујорку девет центи на 98,08 долара по барелу, док је иста количина сјеверноморске нафте типа „брент” за априлску испоруку на тржишту у Лондону коштала 108,14 долара, односно 12 центи више него на крају јучерашњег пословања, пренио је Франс прес.

„Трговање је релативно слабо, будући да су трговци искористили јефтину понуду”, наводи аналитичар сингапурске фирме „Филип фјучерс” Тан Чи Тат. Цијене нафте су јуче потонуле након што је америчко Министарство енергетике саопштило да су залихе сирове нафте порасле осму недељу заредом.

Иако очекиван, раст залиха од 6,2 милиона барела на 370 милиона у недељу дана закључно са 7. мартом троструко је већи него што су очекивали аналитичари. Раст залиха указује на смањену тражњу у највећем свјетском потрошачу нафте.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *