Цијене нафте изнад 108 долара за барел

ЊУЈОРК/ЛОНДОН – Цијене нафте су се јутрос на азијском тржишту кретале изнад 108 долара за барел, након што је извјештај о америчким залихама те сировине пружио мјешовите сигнале о тражњи у тој земљи. Сирова нафта за испоруку у мају је у електронском пословању на Њујоршком меркантилном тржишту уговарана 21 цент у паду, по 108,13 долара […]

среда, април 6, 2011 / 12:38

ЊУЈОРК/ЛОНДОН – Цијене нафте су се јутрос на азијском тржишту кретале изнад 108 долара за барел, након што је извјештај о америчким залихама те сировине пружио мјешовите сигнале о тражњи у тој земљи.

Сирова нафта за испоруку у мају је у електронском пословању на Њујоршком меркантилном тржишту уговарана 21 цент у паду, по 108,13 долара за барел. Тај термин је синоћ закључен 13 центи у паду, на 108,34 долара за барел.

На лондонском тржишту ИЦЕ је нафта марке „брент” за испоруку у априлу данас појефтинила 36 центи, на 121,53 долара за барел, пренијела је агенција АП.

Амерички Институт за петролеј (АПИ) је синоћ саопштио да су залихе нафте у САД прошле седмице опале за 2,8 милиона барела, што говори о повећаној тражњи. Аналитичари су прогнозирали повећање залиха за 1,3 милиона барела.

Залихе бензина су, међутим, истовремено неочекивано порасле за 568.000 барела.

„Извјештај АПИ је генерално био подстицајан, с обзиром на велико неочекивано смањење залиха сирове нафте, али нисмо увјерени (у повећање тражње)”, указано је у саопштењу консултантске компаније за енергетику „Шорк груп”.

Трговци такође разматрају какав ће утицај имати повећање каматних стопа у свијету на економски раст и тражњу нафте. Кина је јуче подигла каматне стопе , четврти пут од октобра, у настојању да успори инфлацију. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *