Цијена нафте највећа у 2016.

Цијене нафте дистигле су у данашњем азијском трговању нови максималан ниво у овој години, будући да је успоравање бушења у САД и повећање прераде у кинеским рафинеријама подупрло наде да ће се глобална презасићеност понуде ублажити брже него што се очекивало.

понедељак, мај 16, 2016 / 22:50

Цијене нафте дистигле су у данашњем азијском трговању нови максималан ниво у овој години, будући да је успоравање бушења у САД и повећање прераде у кинеским рафинеријама подупрло наде да ће се глобална презасићеност понуде ублажити брже него што се очекивало.

Америчка „лака“ нафта WТИ за испоруку у јуну скочила је за 62 цента (1,34 одсто) на 46,83 долара по барелу, а за 62 цента је поскупила и сјеверноморска сирова нафта „брент“, на 48,45 долара за барел, што је поскупљење од 1,30 процената, преноси агенција АФП.

Нафта WТИ је порасла за 3,5 одсто, а „брент“ за више од пет одсто прошле недјеље, након што је Међународна агенција за енергију (ИЕА) саопштила да би преобилна понуда могла да спласне у другој половини ове године, а Организација земаља извозница нафте ОПЕК најавила да би ситуацију на тржишту „могло да олакша“ смањење производње њених чланица.

Америчка компанија за пружање услуга нафтном сектору „Бејкер Хјуз“ објавила је да је број бушотина у САД пао на најнижи ниво од октобра 2009. године, што је добра вијест за цијене пошто је америчка производња дала кључни „допринос“ актуелној ситуацији са поплавом понуде на тржишту.

Такође, прерада у кинеским рафинеријама је у априлу забиљежила рекордан раст, док је истовремено производња сирове нафте пала на 14-мјесечни минимум, извјестила је њујоршка агенција „Блумберг њуз“, позивајући се на владине податке објављене током викенда.

„Чињенице указују на то да се тржиште креће у правцу поновног успостављања равнотеже“, рекао је за „Блумберг њуз“ Мајкл Мекарти, главни стратег у компанији ЦМЦ Маркетс у Сиднеју.

„Имајући у виду близину највиших цјеновних нивоа трговања између 48 и 50 долара за барел, није много вјероватно да нафта може даље да пробије тај плафон“, сматра он.

Аналитичар компаније ЕY за нафту и гас, Санџив Гупта, наводи да ће тржиште сада помно чекати сриједу и извештај о америчким комерцијалним залихама сирове нафте, који представља мјерило тражње у водећем свјетском потрошачу „црног злата“.

Маргарет Јанг, аналитичарка из сингапурске компаније ЦМЦ, сматра међутим да ће се јак долар вјероватно одразити на доларске цијене нафте.

Тржишта широм свијета такође су усредсређена на састанак ОПЕК-а сљедећег мјесеца, као и на нову сједницу креатора монетарне политике америчких Федералних резерви, чије ће одлуке без сумње утицати на цијене нафте, наводи француска агенција. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *