ЦИА о Путину: Чекају га изазови

Председник Русије Владимир Путин је пред највећим политичким изазовима до сада и треба очекивати јачање затегнутости у Русији због социјалног незадовољства, рекао је данас америчким посланицима саветник председника САД за обавештајна питања и државну безбедност, Џејмс Клапер. У годишњој процени претњи националној безбедности САД, Клапер је оценио да је „агресиван приступ” Путина, уз обрачун с […]

среда, март 13, 2013 / 10:25

Председник Русије Владимир Путин је пред највећим политичким изазовима до сада и треба очекивати јачање затегнутости у Русији због социјалног незадовољства, рекао је данас америчким посланицима саветник председника САД за обавештајна питања и државну безбедност, Џејмс Клапер.

У годишњој процени претњи националној безбедности САД, Клапер је оценио да је „агресиван приступ” Путина, уз обрачун с опозицијом, помогао Кремљу да ојача власт, али је то довело до „растућег незадовољства јавности”.

„Важна крила руске јавности су фрустрирана лошим стањем привреде и више нису задовољна политичким системом којем недостаје стваран плурализам, а проблеми су и лоша, арбитрарна власт и ендемска корупција”, написао је Клапер. „Сви ти фактори представљају за председника Путина далеко већи изазов него било шта с чим је имао посла у два претходна председничка мандата”.

Упркос расту напетости између Русије и Сједињених Америчких Држава, Клапер је рекао да је Путин и даље спреман да сарађује са САД у вези с неким америчким интересима, укључујући стабилизацију Авганистана. Међутим, Русија вероватно неће подржати америчке операције у Авганистану уколико САД буду хтеле да тамо задрже трупе и после 2014. године, без налога Уједињених нација, рекао је он.

Централна тачка настојања председника САД Барака Обаме да прошири сарадњу с Русијом, било је да покуша да преговара о даљем смањењу нуклеарних арсенала САД и Русије. Али, Клапер је приметио да Русија и даље види нуклеарне снаге као најважнији део своје одбрамбене способности јер су њене конвенционалне снаге у опадњу од краја Хладног рата. Тај нагласак се вероватно неће променити све док не буде резултата инвестиција у модернизацију тих снага.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *