ЦИА на путу да постане полувојна организација

Америчка Централна обавјештајна агенција покушава да убиједи Бијелу кућу да одобри проширење флоте беспилотних летјелица, које Агенција користи у зонама конфликта. Ако влада испуни захтјеве, ЦИА ће тиме да начини још један корак ка преласку у полувојну организацију способну за независне војне акције. ЦИА ће у том случају повећати флоту УАВ за 10 беспилотних летјелица. […]

субота, октобар 20, 2012 / 13:43

Америчка Централна обавјештајна агенција покушава да убиједи Бијелу кућу да одобри проширење флоте беспилотних летјелица, које Агенција користи у зонама конфликта.

Ако влада испуни захтјеве, ЦИА ће тиме да начини још један корак ка преласку у полувојну организацију способну за независне војне акције.

ЦИА ће у том случају повећати флоту УАВ за 10 беспилотних летјелица.

Упркос чињеници да је Пентагон изразио забринутост због таквог развоја догађаја, војска још није уложила протест, наводи се у анализи "Гласа Русије".

Главни аргумент директора ЦИА Дејвида Петриса, који је поднио план Бијелој кући, јесте неопходност одговора на растуће активности Ал каиде и других екстремистичких организација на Блиском истоку и на сјеверу Африке.

Употреба беспилотних летјелица против екстремистичких лидера омогућила је коалиционим снагама да неутралишу милитанте, који су се осјећали безбједно у својим базама дуж пакистанске границе.

Ипак, кажу експерти, употреба беспилотних летјелица наноси више штете него користи, јер су ти напади изазвали међународне скандале и то више пута, а односи Вашингтона са другим савезницима су се погоршали.

Честе погибије цивила у овим нападима довели су до стварања јакон антиамеричког сентимента и олакшали пропаганду Ал каиде и талибана.

Према исказима многих очевидаца и жртава напада у регионима изнад којих прелијећу беспилотне летјелица, људи живе стално у страху.

Мјештани пограничних региона у Пакистану избјегавају сусрете својих заједница и локалне празнике, јер се скуп људи може протумачити као састанак милитаната, након чега слиједи напад.

У једном таквом америчком нападу грешком је убијен већи број пакистанских војника.

Овај инцидент скоро је довео до прекида односа САД и Пакистана, а Вашингтон је морао да прекине испоруку муниције и опреме Авганистану, јер је Исламабад затворио границу.

Вашингтон покушава да сакрије информације о ракетним нападима, па је тешко знати тачан број цивилних жртава. У овим околностима, биће немогуће одрећи се беспилотних летјелица, али је очигледно да се програм мора ревидирати.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *