Четри спорне тачке границе Србије и БиХ: Жељезница и хидроелектране

Како је изјавио предсједник Србије Александар Вучић, 97 одсто граничне линије линије између Србије и БиХ је ријешено, а проблематичне су четири тачке око којих ће покушати да постигну договор. Међу предлозима за решјење је и размјена територија, пишу о овој теми београдски медији.

субота, септембар 9, 2017 / 17:46

Како се Србија приближава ЕУ, врши се све већи притисак да са сусједима ријеши проблем граница. Са Хрватском ће то ићи тешко, с обзиром да двије стране имају крајње супротне ставове, док је са БиХ проблем сведен на свега четири мјеста.

Према сазнањима “Блица”, српска и бх страна ријешиле су до сада 373 километра границе, а у наредном периоду Београд и Сарајево покушаће да се договоре и око осталих мјеста која су спорна.

– Један од приједлога је да се тај проблем ријеши размјеном територија – наводи извор из Владе Србије.

Међу проблематичним тачкама су хидроелектране “Бајина Башта” и “Зворник”. Ти објекти припадају Србији, али их пресјеца државна граница која води средином тока Дрине. Проблем је нарочито изражен код ХЕ “Бајина Башта”, чији се генератори налазе на територији БиХ.

Поједини стручњаци из БиХ су сматрали да званично Сарајево има право да тражи да дио произведене електричне енергије из ових хидроелектрана. Чак је била формирана и комисија која је требало да се бави овим питањем, али је њен рад заустављен. Исто важи и за потопљено земљиште на територији Српске, за шта се не исплаћује накнада.

Према неким информацијама, званични Београд је предлагао да се да се државна граница са средине речног корита помјери на лијеву обалу Дрине, како би се они нашли на територији Србије, а као компензација БиХ понуђена је одговарајућа водена површина Дрине која припада Србији.

Гдје су наше међе

Једна од спорних тачака је дио територије на прузи Београд-Бар и то између села Јабланица у општини Чајетина и Штрпци у општини Рудо. Пруга на дужини од 12 километара напушта територију Србије и пролази кроз БиХ. И у овом случају, српске власти су предложиле да граница иде дуж пруге, а да босанско-херцеговачкој страни Србија “намири” територију на неком другом мјесту.

Последње спорно мјесто налази се између општина Рудо и Прибој и има површину од четири километра квадратна. Тај дио званично припада БиХ, али је са свих страна окружен Србијом.

Извор “Блица” из Владе Србије наводи да се питањем границе са БиХ бавила посебна комисија и да се састајала 15 пута, али од 2010. до данас није одржана ниједна сједница. Наш саговорник наводи да је Сарајево предлагало да се већ сада потпише споразум о граници.

– Они су нудили да се овјери постигнут договор за 97 одсто границе, али ми желимо да се све реши, па да тек тада потписујемо споразум – каже извор из владе Србије.

Како је потврђено у Немањиној 11, питање границе било је тема сусрета Александра Вучића са званичницима из БиХ, али не треба очекивати да ће поводом тога већ сада бити постигнут договор.

– Вјероватно ће бити ријечи о томе у контексту наставка преговора и обнављања рада комисије која већ седам година није одржала ниједну сједницу – извор београдских медија.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *