Четири милиона хаџија клањало џуму у Меки

Око четири милиона хаџија из свих крајева свијета данас је клањало џума-намаз у харему Кабе (Харем-и Сериф) у Меки, а молитве су биле упућене за прекид сукоба у Сирији и рјешење проблема у којем се налазе муслимани Мијанмара. Промет на улицама и трговима светог мјеста у Саудијској Арабији од синоћ је блокиран, а ријека хаџија […]

субота, октобар 20, 2012 / 08:19

Око четири милиона хаџија из свих крајева свијета данас је клањало џума-намаз у харему Кабе (Харем-и Сериф) у Меки, а молитве су биле упућене за прекид сукоба у Сирији и рјешење проблема у којем се налазе муслимани Мијанмара.

Промет на улицама и трговима светог мјеста у Саудијској Арабији од синоћ је блокиран, а ријека хаџија преплавила је град Меку, јавила је агенција Анадолија.

Вјерници су, како се наводи, покушавали да заузме што ближу позицију Каби, како би клањали последњу џуму пред излазак на брдо Арефат, што је дио обавезних обреда хаџа.

Током данашње хутбе (молитве) имам Кабе је истакао важност јединства у исламском свијету и позвао на дијалог међу муслиманима.

Саудијски краљ Абдулах је издао наредбу да се хаџијама из Сирије омогуће визне и све друге олакшице и упутио допис амбасадама Турске, Јордана и Либана у којем их је информисао о тој наредби.

Хаџије ће на брдо Арефат изаћи у сриједу, односно четвртак, дан уочи прославе првог дана Курбан-бајрама, једног од два највећа исламска празника.

Први дан Курбан-бајрама, према арапској рачуници пада у петак, 26. октобра, а према прорачуну Турске 25. октобра.

Тако ће муслимани у Србији, БиХ, Хрватској, Словенији и већини земаља Европе славити у петак, док ће Турска, Албанија, Македонија и муслимани на Косову први дан овог тродневног празника прославити 25. октобра.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *