Чешки предсједник америчком амбасадору рекао ЊЕТ

Предсједник Чешке Милош Земан изјавио је да су врата предсједничке палате Храдчани у Прагу затворена за америчког амбасадора Енђуа Шапироа, који га је јавно критиковао јер је, за разлику од већине лидера ЕУ, прихватио да 9. маја отпутује у Москву и присуствује прослави Дана побједе. „Не могу ни да замислим да чешки амбасадор у Вашингтону […]

недеља, април 5, 2015 / 23:58

Предсједник Чешке Милош Земан изјавио је да су врата предсједничке палате Храдчани у Прагу затворена за америчког амбасадора Енђуа Шапироа, који га је јавно критиковао јер је, за разлику од већине лидера ЕУ, прихватио да 9. маја отпутује у Москву и присуствује прослави Дана побједе.

„Не могу ни да замислим да чешки амбасадор у Вашингтону говори америчком предсједнику куда да путује. Такође, немам намјеру да с било којим амбасадором причам о планирању својих путовања у иностранство”, нагласио је Земан у интервјуу за интернет дневник „Парламентњи листи”.

На питање да ли би амбасадора Шапироа позвао у предсједничку палату на прашком Храду да би му објаснио свој став, Земан је одговорио да су за америчког амбасадора врата Храдчана затворена.

Упитан да ли Русију сматра „озбиљним дестабилизатором безбједносне структуре Европе”, како је представљена у новој концепцији чешке политике, Земан је подсјетио да у тој концепцији постоји и реченица да с Русијом треба одржавати и развијати односе, „не само на трговинској основи, већ и кад је ријеч о стратешком партнерству, нарочито борби против међународног тероризма”.

„Такво мишљење недавно је изнио и (амерички председник Барак) Обама”, подсјетио је Земан.  

Предсједник Чешке Милош Земан изјавио је раније да је поносан што ће присуствовати војној паради која ће се 9. маја одржати у Москви, иако прославу 70. годишњице краја Другог свјетског рата у руској пријестоници бојкотује већина западних лидера.

„Ја тамо не идем на међудржавне разговоре, већ на прославу краја рата. Идем тамо да одам пошту за 20 милиона совјетских грађана који су погинули. И поносан сам што идем у Москву“, рекао је данас Земан током обиласка тог града на сјеверу Чешке.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *