Церић предсједник Свјетског бошњачког конгреса

За првог предсједника Свјетског бошњачког конгреса (СБК), који је одржан данас у Сарајеву, изабран је Мустафа еф. Церић. У обраћању чесницима Конгреса и гостима, Церић се заклео да ће да ће одговорно и савјесно обављати ову дужност на част и понос свих Бошњака свијета, јавио је извјештач агенције Анадолија. "Данас и овдје желимо да нас […]

субота, децембар 29, 2012 / 15:54

За првог предсједника Свјетског бошњачког конгреса (СБК), који је одржан данас у Сарајеву, изабран је Мустафа еф. Церић.

У обраћању чесницима Конгреса и гостима, Церић се заклео да ће да ће одговорно и савјесно обављати ову дужност на част и понос свих Бошњака свијета, јавио је извјештач агенције Анадолија.

"Данас и овдје желимо да нас цијели свијет чује, а наши сусједи без предрасуда разумију. Ми Бошњаци смо нација која има обавезу на самопоштовнаје и право поштовања других нација које држе до своје части и других народа који су предани једнакости слободе и братства. Босна је свачија, и ових и оних, па тако ни БиХ застава ни химна ни национални понос нису ничији, односно све то може бити и ових и оних", нагласио је Церић у обраћању након избора за првог предсједника СБК.

Бивши реису-л-улема Исламске заједнице у БиХ казао је да још увијек постоје они који заборављају да је у БиХ одувијек било и да ће заувијек бити оних који у души носе праве националне и културне вриједности Босне. Он је додао да је "Начертаније" Илије Гарашанина свједочанство о мултикултуралном постојању у БиХ и увјерљиво је за оне који још увијек покушавају извршити "и ментални, након биолошког геноцида над Бошњацима".

"Научили су Бошњаци да сва помоћ свијета није била довољна да их спаси од геноцида, али сва снага ума босанскохрецеговачких патриота јесте била битна. Након тог искуства, нико нема право да Бошњаке зауставља на путу њихове националне самобитности и државне суверености. То се неће и не смије више никад догоодити никоме и нигдје, поготово не Бошњацима", казао је Церић. Он је додао да је крајње вријеме да Бошњаци схвате да је њихова "крв скупоцјена и драгоцјена".

Церић је подсјетио да сви Бошњаци, ма гдје били, требају имати заједнички циљ, а то је заштита и одбрана од геноцида.

"Бошњачко питање на Балкану није вјерско, већ национално. Сви Бошњаци свијета морају се пробудити, јер више никад не смију себе довести у ситуацију да нису у стању заштитити се. А, да би то постигли, Бошнајци морају имати организирану, одговорну и снажну државну линију одбране, јаку, слободну и самосвјесну националну линију одбране и непробојну духовну линију одбране. Не да би само себе одбранили, већ и да би спасили злочинце од њиховог зла", поручио је Церић.

"Бошњаци морају бити недвосмислени у захтјеву да имају све што имају и друге нације на Балкану и у Европи. Умјесто лажне приче да нема БиХ без ових или оних, Бошњаци морају схватити да нема БиХ без Бошњака нити Бошњака без БиХ. Ова земља припада онима који истински воље њене људе, народе, вјере, културе, ријеке и планине", казао је Церић.

Овај конгрес има смисла, поручио је Церић, да окупи све Бошњаке, да покажу да су способни и поштовања вриједни као нација, те да имају све што имају и друге европске нације.

"Бошњаци се морају прихватити задатка да само као нација могу нешто остварити. Од данас, ми Бошњаци, хоћемо да покажемо своју оданост нацији чувајући кроз то своју вјеру. Ово је наша земља, ми смо Бошњаци, говоримо свој језик и не бојимо се никога осим Бога", поручио је Церић.

На Конгресу је изабран и предсједник Скупштине СБК-а Муамер еф. Зукорлић, секретар Скупштине Екрем Туцаковић, потпредсједници СБК-а Харис Хромић, Мирза Шабић, Мевлида Сердаревић, предсједник Извршног вијећа СБК-а Мирсад Чаушевић, те 30 чланова Сената СБК-а.

Конгресу је присуствовало 275 учесника из свих дијелова свијета и свих сфера живота.0 КОМЕНТАРА

  1. До сада највећу подршку милораду додику пружа баш овај церић! Невјероватно како њих два функционишу по принципу спојених посуда, овако распакованом додику који је уништио РС, церић је данас намако бар још 5-6% нових поклоника!
    Ту је очигледна мржња церића према РС и Србима кад нам он онакву будалетину као додика подржава и даје му још прилике да докрајчи РС!

  2. O tome sam večeras razmisljao. Dobro upakovano, dobro orkestrirano,dobro izrežirano. Luciferov izum.Predstava za budale. Kao ono sa Čedom u BG, godinu dana zamajavanja sa Zlajom… Kada ga vidim sa fafrudinom sjetim se svih onih koji su poginuli za RS. Naši najveći neprijatelji i on su na istom zadatku.Na uništenju svega sto je srpsko.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *