Ћерање које никад не досађује државним медијима

Дан уочи заказаног протеста, којег опозиција промовише као „свенародни“, постаје очито да се иза кулиса налази више искусних играча и да су они који позивају на протест тек фигуре на шаховској табли, рекао је Срни стручњак за безбједност Предраг Ћеранић.

петак, мај 13, 2016 / 20:23

Дан уочи заказаног протеста, којег опозиција промовише као „свенародни“, постаје очито да се иза кулиса налази више искусних играча и да су они који позивају на протест тек фигуре на шаховској табли, рекао је Срни стручњак за безбједност Предраг Ћеранић.

"Зашто је протест опозиције ‘сванародни’, а митинг ‘Срцем за Српску’ који организују владајуће партије то није? Магловитом и нејасном формулацијом настоји се прикрити да је ријеч о политичком протесту који организују партије које не успијевају на власт доћи изборима, него то настоје постићи уличним нередима, уз подршку сарајевских медија. Како другачије објаснити чињеницу да је шест сарајевских телевизија најавило МУП-у Српске да ће у Бањалуку послати репортажна кола како би са лица мјеста директно обавјештавали јавност о томе шта се дешава", истакао је Ћеранић.

Када су у фебруару 2014. године у Сарајеву избили нереди, каже он, током којих су демонстранти на полицију бацали каменице и упаљене бакље, а зграду Предсједништва БиХ запалили, на сарајевским улицама није било репортажних кола нити једне телевизије.

"Шта то онда сарајевски медији очекују у Бањалуци, и зашто им је Бањалука интересантнија од Сарајева", упитао је Ћеранић.

Он је подсјетио да синтагма "свенародни протест" постоји у матрици протеста који су били на улицама Кијева, Скопља…

"Са улице, након варнице којом би почела туча са снагама реда, учесници протеста би напали зграду скупштине. У Кијеву су је запосјели, у Скопљу то нису успјели. Зграда Народне скупштине била је мета 5. октобра у Београду и том приликом је демолирана и запаљена. Скуп под мотом ‘До слободе’ одржан је испред зграде Скупштине Црне Горе, а интервенцијом полиције осујећен је насилни упад у скупштинску зграду. Демонстранти, након што запосједну зграду скупштине, забарикадирају се, захтијевају ванредне изборе, прелазну владу, траже нечију оставку. Упад у скупштину је вијест за стране медије, повод да реагују ‘забринуте’ амбасаде. Све већ толико пута виђено", навео је Ћеранић.

Он је упитао да ли је мета оних који желе да "ослободе Српску" зграда Народне скупштине у Бањалуци.

Ћеранић је нагласио да у матрици обојених револуција то сигурно јесте и подсјетио да је и предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић, приликом усвајања Закона о раду, позивала демонстранте да заузму зграду Народне скупштине.

"И тада смо видјели кореографију коју можемо поново очекивати: пиштаљке, бубњеве и сличне реквизите. Кухиња организације Канвас и оперативци Срђе Поповића поново су на дјелу. Да ли се иза ‘свенародног протеста’ крије план за напад на Народну скупштину Српске", упитао је Ћеранић.

Иако је МУП Српске рјешењем забранио "протестну шетњу" из парка "Младен Стојановић" према Тргу Крајине, гдје ће у исто вријеме трајати митинг политичких неистомишљеника, каже Ћеранић Срни, организатори протеста у парку већ су најавили да ће се оглушити о забрану што је у директној супротности са њиховим изјавама да ће протести бити ненасилни.

"У тим околностима сукоб са полицијом је неминовност. То управо и чекају бројне телевизијске екипе да Бањалуку прикажу као неуралгичну тачку у региону, гдје је на власти ‘тоталитарни режим’… Лако је погодити како ће се поставити стране амбасаде које су паљевину зграде Предсједништва БиХ и насилне протесте током фебруарских нереда 2014. године приказали као ‘демократски израз народне воље’", оцијенио је Ћеранић. 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *