Ћеранић: Резолуцију о Сребреници закухала Санела Џенкинс

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић изјавио је Срни да је очито да страни центри моћи настоје до крајности радикализовати прилике у БиХ и примјеном различитих психолошких операција њене народе гурају на ивицу грађанског рата. Ћеранић наглашава да је линч премијера Србије Александра Вучића у суботу у Поточарима требало да буде увод у ратне сукобе који […]

понедељак, јул 13, 2015 / 08:50

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић изјавио је Срни да је очито да страни центри моћи настоје до крајности радикализовати прилике у БиХ и примјеном различитих психолошких операција њене народе гурају на ивицу грађанског рата.

Ћеранић наглашава да је линч премијера Србије Александра Вучића у суботу у Поточарима требало да буде увод у ратне сукобе који би запалили Балкан.

Он је рекао да сваки догађај који има значајнију политичко-безбједносну конотацију треба посматрати у контексту регионалних па и геополитичких прилика. Једино на тај начин, каже он, догађај попут покушаја линча премијера Вучића у Поточарима, може бити правилно објашњен.

Ћеранић додаје да је у том контексту прва асоцијација британска резолуција о Сребреници која, захваљујући руском вету, није усвојена од Савјета безбједности УН.

"Британци су били невјероватно упорни, нудили су више верзија резолуције и Русе, који су првенствено намјеравали да пријетњом ветом спријече стављање резолуције на дневни ред сједнице Савјета безбједности, приморали да вето и употријебе. Али, зашто је Британцима толико било стало да резолуција о Сребреници буде усвојена, који су им циљеви били, које ефекте су хтјели постићу? Одговор, као и обично, нуди ‘траг новца’", оцјењује Ћеранић.

Након што су руски привредници, каже он, уважавајући сугестију предсједника Русије Владимира Путина, повукли дио новца из британских банака, а ријеч је о суми од 174 милијарде долара, Британија се нашла пред финансијским крахом равном оном из 2008. године.

"Како би се спријечио банкрот, поново као и 2008. године, ангажована је Санела Џенкинс с намјером да одобровољи краља Салмана да уложи милијарде долара у британске банке, и тако предуприједи финансијски крах. А шта би Џенкисова у контактима са саудијским краљем, којег познаје још док је био шеф обавјештајне службе краља Фахда, као противуслугу за финансијску помоћ могла понудити него ширење саудијског утицаја у срцу Европе, односно на територији БиХ који се најлакше може постићи радикализовањем прилика", истиче Ћеранић.

У том контексту, додаје он, треба посматрати биританску иницијативу за усвајање резолуције о Сребреници, али и хутбу којом је у петак, дан уочи скупа у Поточарима, главни имам џамије Краља Фахда у Сарајеву Незим Халиловић Мудерис позвао на "уништење" лобиста против резолуције о Сребреници и њихових породица, као и "ентитета сазданог на злочину и геноциду".

"Та џамија је под ингеренцијом Саудијске Арабије и има екстериторијални статус. Мудерис за свој рад не одговара реису Кавазовићу, већ старјешинама из Саудијске Арабије. Тако се отвара простор за стару причу о вехабијској идеологији и свим безбједносним импликацијама које су њени сљедбеници створили у БиХ", закључује Ћеранић. 0 КОМЕНТАРА

 1. Šta je zakuhao grof od Kraljevine Togo – počasni konzul Stevo Kurcanović prvi?

  Jedan kuva drugi drobi …

  KO JE UBIO MILANA VUKELIĆA?
  ČIJA JE I KOLIKO KOŠTA ZGRADA U PICINOM PARKU?

 2. Zakuhala Sanela – a Istorijski projekat Srebrenica, sve sa rušiteljima i veleizdajnicima RS, joj je odmogao…

  Pa, konji nečastivi, ne zna čovjek jeste li za sanatorijuma ili Tunjica…

  Da nam nije ovih što sagradiše zgrade – odavno bismo poskapali; ni u udžbeniku istorije nas ne bi bilo…

 3. Прочитах до пола, па умало не написах да коначно овај човјек рече нешто неимагинарно, али након што прочитах до краја ипак морам запазити неке конструкције на граници научне фантастике.

  Ја мислим да се Бакир И. тих дана нашао у Лондону с битним фацама захваљујући тој Санели Џекинс, али да веза с повлачењем рускиг капитала и саудијским краљем не дјелује реална. У том смислу су значајна два питања за гдина Ћеранића:

  1) Да ли је резолуција производ лобирања Санеле или је дио плана спољне политике Британије и САД да се пале ватре по Европи (посебно Балкану)?

  2) Да ли и Додикова игранка с референдумом има за циљ радикализацију прилика на Балкану и да ли иза те приче стоје исти центри моћи?

 4. Санела Џ.,старлета,жена која се удаје само за 90-огодишњаке са дубоким џепом….то не вјерујем.Једино ако је Камеруну пофлаутала лично.

 5. Ћеранић дође ко’неки барометар стабилности вождове. Нигдје оранж револуције, значкица и насилног рушења блатобрана Српске. Сада су већ нове завјере на дјелу, а ова Путинова је навела Санелу да ургира код оних тамо да закувају.:D Вожд се стабилизовао;)

 6. Шта би са силним парама које је у име ове сиротиње влада потрошила на лобирање? Гдје су резултати тог трошка?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *