Чепурин у Митровици: Једини документ који регулише положај Косова је резолуија 1244

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин рекао је у Косовској Митровици да је Резолуција 1244 Савјета безбједности Уједињених нација једини документ који регулише положај Косова.  Једини документ који регулише положај Косова је Резолуција 1244 и, без обзира на то шта ко каже да се ситуација промјенила и да су драстичне године на помолу, постоји само […]

недеља, март 31, 2013 / 18:05

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин рекао је у Косовској Митровици да је Резолуција 1244 Савјета безбједности Уједињених нација једини документ који регулише положај Косова.

 Једини документ који регулише положај Косова је Резолуција 1244 и, без обзира на то шта ко каже да се ситуација промјенила и да су драстичне године на помолу, постоји само тај један документ и нема другог, који је опредјелио међународну заједницу према Косову и то је јако битно за Србију, рекао је Чепурин.

"Мислим да ово не треба да заборавимо, мада би неки жељели да заборавимо, јер се ради о важећем документу", рекао је Чепурин на трибини у Косовској Митровици, која је посвећена 110. годишњици убиства руског конзула Григорија Степановича Шчербинe (1868-1903).

Руски дипломата је рекао да је руски став о Косову јасан од самог почетка, истичући да су се Русија трудила да подржи Србију на сваки начин, да спроводе такав политички курс који би био прихватљив за њихове пријатеље и политичке партнере Србије.

Чепурин је рекао да, "ако би сутра сви признали Косово, онда би било тешко рачунати да ће прекосутра Срби остати на својој земљи", и додао да је потребно разумјевање између Срба који живе у покрајини и Срба у Београду и да је то јако битно за преговоре.

"Српска преговарачка страна мора да осјећа да има овдје заједнички став и мислим да овдје нема другог пута осим мирног политичког рјешења", рекао је Чепурин, истакавши да је потребно размишљати не само о мирном политичком рјешењу, већ и о томе како ће људи овде живјети.

"Нисмо чаробњаци, али ћемо учинити све што можемо како би помогли Србе у учвршћивању њихових интереса", поручио је руски амбасадор окупљенима у препуној факултетској сали у којој су били и политички представници Срба на Косову, Приштинског универзитета, као и епископ рашко-призренски Теодосије.

Чепурин сматра да постоји могућност да се постигне договор и да он буде гарант сигурног живота Срба на Косову, и наводи да ако Косово не буде признато у свијету, неће бити бити другачијег рјешење за статус осим преговора.

Он је упозорио да непризнавање Косова значи супростављање великим силама које желе да то питање буде рјешено, а тај притисак, како је рекао, може да издржи само неколико земаља, међу којима су Русија и њени ближи савезници, "неколико земаља који су пријатељи са Србијом, и Кина".

Руски амбасадор је у Косовској Митровици разговарао с директором Канцеларије за Косово и Метохију Александром Вулином, његовим замјеником Крстимиром Пантићем и општинским руководством, а потом је, заједно с Вулином, положио цвјеће на споменик руском конзулу Шчербину у центру града.

Грађани Косовске Митровице аплаузом су дочекали и испратили руског амбасадора, а док је шетао централним градским улицама, бацали су цвјеће, преноси Танјуг.

Чепурин је дошао у Косовску Митровицу уочи нове рунде дијалога у Бриселу између представника Београда и Приштине која је заказана за 2. април.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *