Чемерно: Тунел ће бити готов до краја године

Нова траса пута преко планиског превоја Чемерно на магистралном путу Гацко-Србиње, вишемилионске вриједности, биће завршена до краја ове године и један је од највећих инфраструктурних пројеката у Републици Српској. Руководилац градилишта Константин Тошовић потврдио је Срни да ће до краја септембра у потпуности бити завршен најдужи тунел у БиХ, након чега слиједе и други завршни […]

недеља, септембар 16, 2012 / 15:48

Нова траса пута преко планиског превоја Чемерно на магистралном путу Гацко-Србиње, вишемилионске вриједности, биће завршена до краја ове године и један је од највећих инфраструктурних пројеката у Републици Српској.

Руководилац градилишта Константин Тошовић потврдио је Срни да ће до краја септембра у потпуности бити завршен најдужи тунел у БиХ, након чега слиједе и други завршни радови на траси којом ће ове године проћи прва возила.

"Урађени су пропусти, зидови, ивичњаци, насут тампон између два тунела, а планираном динамиком радимо и друге послове на траси“, прецизирао је Тошовић и додао да је у току бетонирање у тунелу око трећег проширења и на улазу, након чега слиједе електрификација и други завршни радови.

Према Тошовићевим ријечима, остало је још да се заврши асфалтирање око 200 метара трасе, односно радови на мосту од 100 метара и на једном зиду који је захтјевнији.
На терену је свакодневно око 200 радника који, упркос комплексном терену, успијевају да прате рокове и који, без обзира на временске прилике, не дозвољавају да радови буду прекинути.

Радови, за које је Влада Републике Српске издвојила 72 милиона КМ, почели су у септембру 2008. године, а урађена су два моста, два тунела и вијадукт.

Током радова на новој траси пута, као и због активираног клизишта, саобраћај преко планинског превоја Чемерно одвија се привременом обилазницом.

У току реализације пројекта, због неповољне геологије терена, премјештана су читава брда, направљени су коси потпорни зидови, а на појединим мјестима прављени су засјеци и косине до пет метара више него што је предвиђено, како се не би обрушио материјал и да би се траса осигурала

Пут преко планинског превоја Чемерно, због активираног клизишта као и у зимском периоду, представљао је веома проблематичну и ризичну саобраћајницу за возаче због чега је Влада Републике Српске проритетно издвојила средства да се ријеши проблем ове путне комуникације.

Нови пут преко превоја Чемерно омогућиће бољу повезаност сјеверног дијела Српске са јужним, али и са Србијом и Црном Гором, те скратити пут Гацко-фоча за десетак километара.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *