Челинац: Марко Марјановћ убио медвједа који је напао стоку

У селу Милошево, удаљеном четири километра од Челинца, Марко Марјановић убио је рано јутрос женку медвједа тешку око 150 килограма, која је напала његову шталу. Марјановић је одмах о томе обавијестио Ловачко удружење "Фазан" и Полицијску станицу у Челинцу, чији су радници изашли на терен, и према налогу надлежног тужилаштва, извршили увиђај. На лицу мјеста […]

уторак, септембар 18, 2012 / 10:53

У селу Милошево, удаљеном четири километра од Челинца, Марко Марјановић убио је рано јутрос женку медвједа тешку око 150 килограма, која је напала његову шталу.

Марјановић је одмах о томе обавијестио Ловачко удружење "Фазан" и Полицијску станицу у Челинцу, чији су радници изашли на терен, и према налогу надлежног тужилаштва, извршили увиђај.

На лицу мјеста убрзо су се окупиле и бројне комшије које су Марку дали пуну подршку јер су мјесецима принуђени да непрекидно дежурају и бране од медвједа који готово свакодневно упадају у село и наносе велику штету њиховим стадима, пољопривредним посједима и објектима, а потенцијална су и опасност за дјецу.

Они истичу да наизмјенично дежурају и додају да су принуђени да се бране, кад већ нико за то није надлежан.

Медвјед је два часа прије овог инцидента упао у двориште Марјановића, али се повукао након што је Марко испалио хитац.

Претходне вечери овом домаћину медвјед је убио овна тешког 80 килограма, што је само један од бројних упада ове звијери у Марјановићево двориште, у којем се често играју дјеца његовог брата.

Марјановић је прије двије године доживио тешку повреду на раду од чега је остао тежи инвалид и пољопривредни приходи су му једини извор зараде.

Током ове године у шумама око Челинца медвједи су се намножили и готово да нема села око шумског комплекса Липовац у које нису упадали и правили штету.

Страх међу локалним становништвом из дана у дан све је већи, а тиме расте и њихово огорчење, јер немају коме да се обрате да их заштити.

Ловочувар челиначког Ловачког удружења "Фазан" Зоран Орашчанин истиче да медвједи још нису нападали људе, те да се штета на пољопривредним посједима намирује.

Међутим, штете су много веће од процијењених, јер све више домаћинстава гаси своје мини-фарме, које су постале честе мете ове звијери.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *