Чеко: Проблем је што се стално троши више него што је предвиђено

Главни ревизор јавног сектора Републике Српске Бошко Чеко рекао је да се финансијска дисциплина у Српској побољшава, али да је још присутан проблем непоштовања одредби Закона о јавним набавкама.  Чеко је истакао да се не смију стварати веће обавезе од средстава која су институцијама додијељена, јер има случајева да су створене обавезе које нису могле […]

субота, септембар 8, 2012 / 15:58

Главни ревизор јавног сектора Републике Српске Бошко Чеко рекао је да се финансијска дисциплина у Српској побољшава, али да је још присутан проблем непоштовања одредби Закона о јавним набавкама.

 Чеко је истакао да се не смију стварати веће обавезе од средстава која су институцијама додијељена, јер има случајева да су створене обавезе које нису могле да се исплате и додао да се то стално понавља.

Оцјењујући ревизиу институција у Републици Српској, Чеко је за "Глас Српске" рекао да је позитивно мишљење изражено за 26 институција, мишљење са резервом за 18, док је у једном случају уздржано мишљење.

"Негативних мишљења није било. Ако се осврнемо на ранији период, очигледно је да је дошло до побољшања финансијске дисциплине, прије свега, због промјене мјера рачуноводствене политике у састављању извјештаја", нагласио је Чеко.

Према његовим ријечима, други разлог је побољшање самог система извјештавања које се може приписати стручној служби Министарства финансија Републике Српске.

"Увидјели смо да буџетски корисници не поштују процедуре које налаже Закон о јавним набавкама. То смо нашли код министарстава здравља, индустрије, правде и код Агенције за ријечни слив Саве", истакао је Чеко.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *