Чеко: Џобмић приказао два и по пута мањи дефицит од стварног

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске утврдила је дефицит од 126 милиона у буџету Српске за 2011.годину, док је влада Алекснадра Џомбића на тој ставци приказала дефицит од 54 милиона. Главни ревизор Српске Бошко Чеко напомиње да је Министарство финансија промијенило одређене рачуноводствене политике, односно усвојило одређено евидентирање и приказивање по тим новим […]

недеља, септембар 23, 2012 / 11:58

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске утврдила је дефицит од 126 милиона у буџету Српске за 2011.годину, док је влада Алекснадра Џомбића на тој ставци приказала дефицит од 54 милиона.

Главни ревизор Српске Бошко Чеко напомиње да је Министарство финансија промијенило одређене рачуноводствене политике, односно усвојило одређено евидентирање и приказивање по тим новим политикама, што није био случај у прошлим годинама.

Међутим, проблем се поново појавио у разликама када је у питању дефицит, односно питање буџетских расхода.

Наиме, Чеко појашањава да је Министарство финансија Српске у свом извјештају навело дефицит од око 54 милиона КМ, али и створене обрачунске обавезе од 62 милиона, тако да је са становишта ревизије то фактички дефицит од око 116 милиона, с тим што је Главна служба за ревизију "нашла“ да је и та цифра већа за још око 10 милиона.

Он објашњава да су обрачунске обавезе уствари створени расходи буџетских корисника за које нису планирана средства у 2011.

"У томе највише предњачи Агенција за аграрна плаћања с око 35 милиона“, прецизира главни ревизор.

Извјештај Главног ревизора Републике Српске по извршеној ревизији консолидованог извјештаја Буџета Српске и ревизији финансијских извјештаја буџетских корисника РС за 2011. достављен је на разматрање Народној скупштини Српске, а Чеко претпоставља да ће бити разматран након локалних избора.

Свој коментар о завршеној ревизији још није дао премијер Републике Српске Александар Џомбић истичући да ће о разлици између ревизорског извјештаја и онога што је приказало Министарство финансија о дефициту у буџету моћи да говори када добије детаљно образложење од ресора за ревизију у Министарству финансија.

За Владу РС је, тврди, битно да је дефицит у буџету знатно мањи него у прошлој години.

Треба рећи да и у 2010. години ревизија и Влада Српске нису имали исте податке о дефициту.

Ревизија је за ту годину утврдила да је кумулирани дефицит с 31.децембром 2010. већи од исказаног за 105.811.757 КМ и састоји се од разлике утврђеног дефицита за 2010. годину (64.789.890 КМ) и некоригираног почетног стања по дефициту из 2009. године (41.011.867 КМ).

Влада је у свом извјештају исказала укупни текући дефицит у износу од 282.978.680 КМ, док је ревизија утврдила, да текући дефицит износи 347.778.570 КМ.

За Џомбића је битно да се дефицит смањује.

"Дефицит је сада практично 1,5 посто бруто домаћег производа и он се сваке године смањује", рекао је Џомбић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *