Чавић, други пут: Власт прислушкује опозицију, а можда ће и хапсити

Власт на челу с Милорадом Додиком већ од маја могла би почети с хапшењима чланова опозиционих партија, тврди лидер Народног демократског покрета Драган Ћавић. У данашњем обраћању новинарима у Бањој Луци Чавић је навео да те информације долази из врха СНСД-а, али је одбио да прецизира шта би били разлози таквих акција актуелне власти у […]

субота, март 22, 2014 / 14:06

Власт на челу с Милорадом Додиком већ од маја могла би почети с хапшењима чланова опозиционих партија, тврди лидер Народног демократског покрета Драган Ћавић.

У данашњем обраћању новинарима у Бањој Луци Чавић је навео да те информације долази из врха СНСД-а, али је одбио да прецизира шта би били разлози таквих акција актуелне власти у Републици Српској.

Истакао је како постоји и основана сумње да на захтјев СНСД-а Министарство унутрашњих послова РС организује прислушкивање политичких противника, те да је у те активности директно уплетен и сам министар унутрашњих послова.

Лидер НДП-а осврнуо се и на именовање новог директора јавног сервиса, Радио телевизије РС.

„Република Српска јединствена је у свијету због невјероватне чињенице да је за в.д. генералног директора јавног сервиса, Радио-телевизије РС именован Драшко Милиновић, шеф Кабинета предсједнице Владе РС Жељке Цвијановић, а раније је ту функцију обављао и за Милорада Додика.То значи да ће РТРС наставити да буде сервис једне партије“, истакао је Чавић.

Према његовим ријечима режим у РС се припрема „да цјелокупни јавни и институционални систем упрегне за потребе властите предизборне кампање, при чему СНСД користећи јавна средства опозицију доводи у неравноправан положај.

Чавић, пред прошле изборе:  Власт планира да хапси политичке противнике

У септембру 2012. године Чавић је тврдио да располаже информацијама да актуелна власт у Републици Српској намјерава да изврши двадесетак хапшења неистомишљеника и политичких противника.0 КОМЕНТАРА

 1. Ti ne mora da brineš, tebe niko neć hapsiti, jer si odavno izdao, prodao si se kad si biop predsejednik dao su rudnik Stanare učestvovao u pljčkaškoj banditskoj privatizaciji.
  Ne hapse oni svoje igrače, svoju projektovanu opoziciju.

 2. Cava je u ozbiljnom problemu!!
  slicne izjave dao j negdje 2012 godine a intevju koji je ao juce jednom portalu iz Sarajeva pokazuju da je dotakao no dna !!
  Jedini sto je uspio pokupiti „srecnika“ koji se auju srpskom ralu!!

 3. Evo kako jadni Cavic govori o aktelnoj vlasti u RS:
  ČAVIĆ ZA VIJESTI.BA
  Crna lista je primjerena ideji nacionalsocijalista 30-ih godina
  N. S. 21/03/2014 21:40:00
  image Dragan Čavić

  SARAJEVO – Predsjednik NDP Dragan Čavić u intervjuu za Vijesti.ba govori o odnosima i međusobnim optužbama vlasti i opozicije u RS, kontroverznoj publikaciji „Rušenje Republike Srpske“, odnosu Vlade RS i MMF, te novom pristupu EU prema BiH.

  VIJESTI.BA: Jasno je da će sadašnja opozicija u RS ujedinjeno nastupiti na predstojećim izborima u oktobru. No, sadašnja vlast je takvo jedinstvo okarakterisala kao reciklirane, promašene politike i političke lidere. Ističu da opoziciju odlikuje rascjepkanost, suprotstavljanje pojedinačnih interesa i slično. Kako gledate na takve komentare?

  ČAVIĆ: Što je babi milo, to joj se i snilo. Poslije devet godina neprekidne vladavine, od kojih su najmanje osam bile godine promašaja, naravno da će režim svim sredstvima štititi svoju poziciju i najviše upirati prstom u one koji su, prema njihovom shvatanju, najopasniji za rušenje režima.

  Svjesni smo s kim imamo posla. Opozicija će kao nikad do sad nastupiti potpuno jedinstveno. Priče o rascjepkanosti, sukobljenosti i šta sve ne…To je čista izmišljotina. Sve opozicione parlamentarne stranke i brojne vanparlamentarne stranke će biti ujedinjene kada su u pitanju kandidati za člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS. Tu nema nikakve dileme. Nastojimo smanjiti broj lista i za Narodnu skupštinu RS i za Predstavnički dom Parlamenta BiH.

  Ujedinjena opozicija će nastupiti na način na koji režim ne želi, ali onako kako treba da bi režim pao.

  VIJESTI.BA: Vlast u RS ističe i to da opozicija bazira kampanju na izjavama protiv SNSD i koalicione vlasti u RS. Je li to tačno? Koji su aduti opozicije na izborima u oktobru?

  ČAVIĆ: Prije svega, potpuno je apsurdna teza koju postavljeju predstavnici vladajuće koalicije. U zadnje vrijeme, osim aduta da je opozicija navodno plaćenički instrument strane moći, ističu da opozicija koristi prljavu kampanju, ružan rječnik i slično… Pitam se, može li biti ružniji i primitivniji rječnik nego onaj koji koristi lider SNSD-a? Kakve sam lično kvalifikacije i optužbe od te iste režimske strukture doživio… Rekli su da se opozicija želi vratiti na 2001. godinu, što je apsolutno netačno. Ali oni su ti koji više ne žele da se vrate na 2001. godinu, jer je tada došlo do promjene vlasti. Naime, te godine je prvi put pala vlast Milorada Dodika, koja je trajala od 1998. godine. Te 2001. godine njihove žene, rođaci, uža i šira familija nisu bili pomoćnici ministara, direktori i zamjenici direktora, šefovi kabineta… Danas to jesu. Naravno da se njima ne vraća nazad.

  U istom periodu, nevjerovatan je porast korupcije i raznih kriminalnih afera u kojima su bili upleteni ključni ljudi iz SNSD-a. Nevjerovatna je količina imovine koju su stekli u RS i inostranstvu. Naravno da strahuju od opozicije, jer se boje onoga što je normalna praksa, a to je da zakoni vrijede za svakoga, bez izuzetka. Tokom njihove vladavine, u RS zakoni vrijede za sve osim za njih.

  VIJESTI.BA: U javnosti se digla prašina zbog knjige “Rušenje Republike Srpske” u kojoj su decidno navedena imena pojedinaca i organizacija koji se etiketiraju kao “strani plaćenici” i “rušitelji” ustavnog poretka, a koja se pojavila na zvaničnom sajtu SNSD-a. Osim toga, lider SNSD Milorad Dodik izjavio je da ste Vi „na crnoj listi srpskog naroda za sva vremena“.

  ČAVIĆ: Zamislite kada takvo nešto kaže čovjek koji je prema Ustavu predsjednik svih građana, zastupajući, bez imalo srama, interese stranke koja je na zvaničnoj web stranici objavila crnu listu nevladinih organizacija, političkih stranaka, pojedinaca, koji navodno ruše ustavni poredak…

  Crna lista koju su objavili je poziv na linč, na odstrel. Crna lista je ideja primjerena nacionalsocijalistima 30-ih godina. Ti nacionalsocijalisti su 30-ih godina na isti način postavili političku garnituru, koja se poslije izrodila u zlo. Oni su tada proglasili da su rušioci ustavnog poretka Njemačke Jevreji i sjeverni komunisti.

  Ne mogu da prihvatim ponašanje aktuelne vlasti u RS. Njihov moto je: „Svi koji nisu sa nama, ustvari su strani plaćenici“. A oni koji su sa njima su zapravo njihovi plaćenici. U načelu sve ljude koji mogu uticati na javno mnjenje dijele na vlastite i strane plaćenike. Smatraju da se mišljenje čovjeka može kupiti.

  Na taj način kupljeno je mišljenje Stefana Karganovića, autora te famozne publikacije, ali i vlasnika neke fantomske fondacije. Taj čovjek je posljednjih par godina primio blizu milion evra iz budžeta. Jadno je to što radi Stefan Karganović, Emil Vlajki… Jadni su svi ti plaćenici režima koji katastrofalno ekonomsko – socijalno stanje u RS stavljaju u kontekst nekih narandžastih revolucija…

  Suština cijele njihove harange je strah, i to ne od opozicije, nego od onoga što su radili, jer su svjesni sankcija.

  VIJESTI.BA: Izjavili ste da je Milorad Dodik, govoreći o situaciji na Krimu, iznio lični stav, a ne stav RS. Nakon toga je jedan od zvaničnika SNSD ustvrdio da ste time izvršili grub, provokativan i opasan napad na instituciju predsjednika Republike i Ustav Srpske. Jeste li odgovorni za takvo nešto?

  ČAVIĆ: Dajte, molim Vas! Pa ko još sluša tom malog nesretnika, čija je osnovna dužnost da štiti lik i djelo osobe koja se zove Milorad Dodik, a ne instituciju predsjednika RS. Ja sam bio predsjednik RS i odlično znam kako se iznosi stav Republike. Stav Republike može se iznijeti jedino na mjestu koje je Ustavom predviđeno za to, a radi se o Narodnoj skupštini RS. Kada se stav iznese na tom mjestu, to znači da je to stav svih političkih predstavnika u NSRS. Ovako, to je stav jedne osobe.

  No, Dodik je i prije nekoliko godina bio zagovornik referendma u RS, ali čim se susreo sa prijetnjama sankcija Evropske komisije, odustao je od velike retoričke zamisli, a praktično velikog problema za sve.

  VIJESTI.BA: Jesu li tačne tvrdnje da MMF ucjenjuje Vladu RS usvajanjem zakona o radu?

  ČAVIĆ: MMF ne ucjenjuje nikoga. Što se tiče usvajanja zakona o radu, tu obavezu preuzela je sama Vlada RS zaključkom, koji je usvojen u vrijeme donošenja Zakona o penzionom osiguranju u NSRS 2012. godine. Tada je u paketu trebalo da se zakon o radu usvoji sa ovim zakonom. U NSRS je donesen zaključak da Vlada u roku od godinu dana usvoji novi zakon o radu. Međutim, prošle su dvije godine.

  Danas imamo apsurdnu situaciju. Imamo Zakon o penzionom osiguranju, koji je u mnogim odredbama u suprotnosti sa zakonom o radu koji je na snazi.

  O čemu se zapravo radi? Osnovni problem vladajuće koalicije je činjenica da je ovo izborna godina. Ne žele da prije izbora usvoje zakon o radu. Inače bi ga usvojili, jer ih boli briga za stav Sindikata. To potvrđuje činjenica da je usvajanje zakona o radu u planu rada NSRS za 2014. tek u posljednjem kvartalu godine. Dakle, poslije izbora.

  VIJESTI.BA: Šta očekujete od najavljenog novog pristupa EU prema BiH?

  ČAVIĆ: Ne mogu da odgonetnem šta je taj novi pristup EU, budući da još nije definisan. Prije nekoliko godina novi pristup bio je uvođenje specijalnog predstavnika u BiH. Pretpostavljam da se radi o većem angažmanu EU u BiH. U političkom smislu, ne smatram da intervencionizam preko visokog predstavnika uopšte moguće uraditi, kako je to prizivao bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun prije par dana u Sarajevu. Mislim da je to nemoguća misija.

  Ova zemlja ne može podnijeti bilo kakav pritisak vanjskog intervencionizma, to bi za nju bilo preopasno, dovelo bi do brojnih problema i eskalacije političkog konflikta.

  Želim da vjerujem da je novi pristup ustvari intenzivniji dijalog sa predstavnicima vlasti u BiH, te nastojanje da se ispune uslovi, kako bi se preskočila stepenica koja se zove Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji i prešlo na nivo statusa kandidata.

 4. sadašnja opozicija u skupštini je svojim djelovanjem i zaslužila da ih sve pohapsi, jer nisu ništa bolji od njega, podjednako su loši ista zla su učinili ovom narodu

 5. Тешко ми пада кад се бивше власти жале, тешко ће ми пасти такође кад се многи из бивше и саданашње власти буду жалили на нове власти.

  Тешко ми пада кад се бивши предсједници Српске и Србије боре да буду посланици.

  Срамота је то, бити предсједник народа који је дао Теслу, Дучића, Ђоковића и остале великане, достићи значи највећи врхунац на земаљској кугли, бити изабран од милиона Срба и после тога се борити да будеш посланик, или одборник је срамота, понижење мене, сваког Србина, сваког дјетета и наше историје.

  Идемо даље.

  Данас сам са својим рибарима чистио ријеку,јуче послао колумну-саопштење на Фронтал,данас је објављена, не у оригиналу, али и то је доста, ред је да прочитате.

  Оно испод чега не могу да одем.

  Катастрофално сам се синоћ осјећао гледајући мог имењака на Апострофу.

  Све што могу рећи је да носити име Никола значи част, храброст, памет и поштовање других, ако ништа због тога што смо ми предодређени именом.

  Знате, највећи умови свијета, ђенерали, умјетници, спортисти су носили то мушко име, данас га носе велики људи у Српском па и у осталим народима.

  Не иде Никола, име треба да се носи,пусти амбицију, није твоје да оној двојици мрчева говориш ружно, син им можеш бити, да сам ти ја био у студију пребио би те, исто би свом дјетету урадио као теби да су не дај Боже онако јадно понизили српску младост.

  Срамота ме је звати се Србином после вас синоћ у јадној расправи, управо због тога и хоћу да ову државу ставим на ноге, или нека оде у пичку материну ако ћете је вас четворица и многи из садашње и бивше власти спашавати.

  Поздрав Никола Лазаревић

 6. E moj Nikola, prećera ga ti, ali ne misliš valjda da gradiš državu sa onim nosiocem ordena Miloša Ćubrilovića, i cinkarošem studenata, te geopolitičkim afirmatorom djetonskog sporazuma?
  Nadam se da nećeš doživjeti da te prozovu za trudnu suprugu i da te pitaju šta radiš po kafanama, jer tu se ruši država. Žao mi je što tako ozbiljno doživljavaš sve to da bi se stidio da budeš Srbin. Kontroliši se malo i ne očekuj da u ANUS-u ima mjesta i za tebe i tvoju stranku.:P

 7. Svim političarima i već viđenim strakama sa dobro poznatim delima koja su počinili ovom narodu poslednjih 23 godina treba trajno zabraniti bavljanje politikom. Vreme je za projekat novog privednog sistema, vreme je da se država vrati u privredu i počene baviti izgradnom indsustrije, dosta je bilo 23 godina parazitizmna države i parazitizma institucija, narod ih neće više plaćati da parazitiraju dok više od pola naroda nema nikakvo zaposlenje, niti izvore prihoda.

 8. фронт,

  укаља ми дроњак име,теби свака част.

  Извини гдје ти себе нађе у причи ако ниси у екипи она четири мрча са АТВ-а?

 9. Nemam baš ništa s istima. Samo i gledam i vagam. I čudim se kako takve veličine padoše, mislim na ove čuvare. I čudim se šta im Dronjak duguje da ga blate i izlažu takvoj šikani. I što ja moram biti u toj priči. Bolje je pitanje gdje si ti u toj priči? Šta je to Dronjak u tebi povrijedio pa ne bi Srbinom da se zoveš?;)

 10. Pozdrav Ribar.
  Ma da sam mislio na tebe to bih naglasio, a ovako mislim da se podrazumijeva da je u pitanju Cavic. Ali u svakom slucaju sad smo definitivno razjasnili he he.

 11. фронт,

  ја знам да у овој мојој искрености вечерас уживају они који су за власт, нисам те поменуо да си у тој причи него ти мени нешто написа око АНУС-а, нисам схватио.

  Прочитај коментар, искључиво се ради о поносу због имена, значи вријеђати старије, износити податке који су прије твог рођења, давати надимке оној двојици мрчева, то не ради витез, то раде пичкице, то ме боли, јебе ми се за причу, свакако ће све од јесенас бити како се нас тројица договоримо у Српској.

  Коментариши нешто о водама, видиш, сви серу о политици, ја сам данас седам сати чистио са својим рибарима ријеку.

 12. Jel ovaj vrijedi za nas 10 toricu iz fabrike namještaja,jel Ivanić i Bosić vrijede kao 80 penzionera ,jeste li vi to opozicija ovim lešinarima u liku Klalabića,Majkićke,Mazalice,Pavića,Đokića??? E stoko jedna ,al izdražli smo mi i navikli a vaš pad sviju vas koji nas jašete 22 godine će biti onakakav kakav treba ,bolan.

 13. Moraju se pokazati pred izbore,kao da nesto rade,dosta lakse je optuzivati opoziciju koja kritikuje njihov nerad,pa i ako treba hapsiti,kada vec ne mogu i ne smiju PRAVE krivce tj.svoje KUMOVE I PRIJATELJE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *