Чавес трећи пут предсjедник Венецуеле

Дугогодишњи венецуелански предсjедник Уго Чавес са 54, 42 осто гласова трећи пут је изабран за шефа државе, чиме је потврђена његова социјалистичка оријентација, јављају јутрос свјетске агенције. Чавес (58) је преживио „тијесну трку” током тешке предсједничке кампање против опозиционог кандидата, бившег државног гувернера Енрике Каприлеса (40) који је јуче освојио 44,97 одсто гласова. Према резултатима […]

понедељак, октобар 8, 2012 / 08:45

Дугогодишњи венецуелански предсjедник Уго Чавес са 54, 42 осто гласова трећи пут је изабран за шефа државе, чиме је потврђена његова социјалистичка оријентација, јављају јутрос свјетске агенције.

Чавес (58) је преживио „тијесну трку” током тешке предсједничке кампање против опозиционог кандидата, бившег државног гувернера Енрике Каприлеса (40) који је јуче освојио 44,97 одсто гласова.

Према резултатима 90 одсто пребројаних гласова, Чавес је освојио 7.444.082, а његов противкандидат Каприлес 6.151.554 гласова, пренијела је агенција АФП.

У обраћању својим присталицама са балкона предсједничке палате, Чавес је отпјевао националну химну и обећао да ће бити бољи предсједник после побједе над Каприлесом који је, први пут, успио да обједини опозицију у земљи.

„Живјела Венецуела! Живјела отаџбине”, узвикивао је латиноамерички љевичарски лидер који је освојио нови, шестогодишњи мандат.

„Битка је била савршена и побједа је савршена. Желим да укључим све и дијелове опозиције”, навео је Чавес, после тијесне побједе над опозиционим кандидатом која је освојио најбољи изборни резултат до сада против овог љевичара на јуче одржаним предсједничким изборима.

Сати позног гласања због огромног одзива и дуго чекани прелиминарни резултати гласања изазвали су велике тензије, укључујући и „битку” на најпопуларнијем Твитер налогу у Венецуели.

Коначно, ватромет је експлодирао над центром Каракаса уз жамор усхићених Чавесових присталица које су махале заставама и скакале од радости испред предсједничке палате, описује АП.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *