Чавес неће бити балсамован

Тијело преминулог предсједника Венецуеле Уга Чавеса неће, како је раније најављивано, бити балсамовано како би касније могло да буде трајно изложено. Министар информисања Венецуеле Ернесто Виљегас је на свом налогу на Твитеру објавио да је влада у Каракасу одбацила идеју о балсамовању, након што је о томе добила мишљење руске медицинске комисије, пренијела је агенција […]

субота, март 16, 2013 / 13:56

Тијело преминулог предсједника Венецуеле Уга Чавеса неће, како је раније најављивано, бити балсамовано како би касније могло да буде трајно изложено.

Министар информисања Венецуеле Ернесто Виљегас је на свом налогу на Твитеру објавио да је влада у Каракасу одбацила идеју о балсамовању, након што је о томе добила мишљење руске медицинске комисије, пренијела је агенција АП.

У Виљегасовој поруци се наводи да је руска комисија закључила да би Чавесово тијело морало да буде отпремљено у Русију и тамо третирано током седам или осам мјесеци, како би било балсамовано на одговарајући начин.

Вршилац дужности предсједника Венецуеле Николас Мадуро објавио је прошле недеље да ће Чавесово тијело бити трајно изложено, али је затим у сриједу навео да је то "сада мало вјероватно".

Стотине хиљада грађана Венецуеле опростило се јуче од свог покојног лидера, који је преминуо 5. марта, и последњим маршом улицама Каракаса га испратило до Војног музеја.

Колона, коју је предводио Мадуро, у пратњи предсједника Боливије и блиског Чавесовог савезника Ева Моралеса, представљала је кулминацију десетодневне жалости у Венецуели.

Траса марша била је дуга 20 километара, а колона се кретала од Војне академије, гдје је Чавесово тијело било изложено током протеклих седам дана, до некадашње бараке која је претворена у музеј, а налази се у дијелу Каракаса који се назива "23. јануар", одакле је Чавес започео своју политичку каријеру неуспелим пучем 1992. године.

Последње почивалиште Чавеса је од данас отворено за јавност, а влада у Каракасу очекује да ће маузолеј "за револуционаре из читавог свијета постати одредиште ходочашћа".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *