Чапљина: Служен помен јасеновачким мученицима

У саборном храму Вазнесења Господњег у Чапљини данас је послије Свете литургије служен помен српској нејачи из Лознице, Гњилишта, Клепаца и других мјеста чапљинске општине, коју су усташки злочинци одвели из кућа 28. септембра 1944. године и спровели у концентрациони логор Јасеновац, гдје су сурово убијени, а тијела им спаљена. "Њихова жртва, као и жртва […]

недеља, септембар 30, 2012 / 15:33

У саборном храму Вазнесења Господњег у Чапљини данас је послије Свете литургије служен помен српској нејачи из Лознице, Гњилишта, Клепаца и других мјеста чапљинске општине, коју су усташки злочинци одвели из кућа 28. септембра 1944. године и спровели у концентрациони логор Јасеновац, гдје су сурово убијени, а тијела им спаљена.

"Њихова жртва, као и жртва свих оних који су мученички пострадали имена Христовог ради из ових крајева многострадалних, има свој најдубљи смисао у Богу, јер су својим страдањем себи отворили врата живота вјечнога и Царства небеског“, рекао је у бесједи након литургије и помена јереј Данило Боро, парох чапљински.

Према подацима Српског националног друштва "Пребиловци", приликом упада у Лозницу, злочинци су обешчастили и заклали двије дјевојке из породице Зуровац, а тијела им спалили у једној штали.

Страдале су скоро све жене и дјеца из Лознице и Гњилишта, чији су очеви, синови и браћа убијени 1941. у Бивољем Брду и другим јамама.

Од тада Срби више нису живјели у Гњилиштима, а Лозница, из које су усташе убиле 90 одсто Срба, својих комшија, поново је спаљена и опустјела 1992. године.

Парох чапљински рекао је Срни да ће сљедеће суботе, 6. октобра, када се обиљежавају Михољске задушнице, бити служена Света литургија и парастос у цркви Преображења Господњег у Клепцима, код Чапљине, са почетком у 8.30 часова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *