Чађо: Исламски фундаментализам добија све више присталица

Министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо изјавио је Срни да је евидентно да исламски фундаментализам добија све више присталица на овим просторима, а да је сарадња са Обавјештајно-безбједносном агенцијом на нивоу симболике. "Највећи проблем је подршка коју такве структуре добијају од политичког естаблишмента у БиХ на директан или индиректан начин. То је оно што […]

среда, септембар 19, 2012 / 09:14

Министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо изјавио је Срни да је евидентно да исламски фундаментализам добија све више присталица на овим просторима, а да је сарадња са Обавјештајно-безбједносном агенцијом на нивоу симболике.

"Највећи проблем је подршка коју такве структуре добијају од политичког естаблишмента у БиХ на директан или индиректан начин. То је оно што је заиста забрињавајуће", истиче Чађо.

Он наглашава да то представља проблем за све етничке заједнице, јер битно може да наруши стабилизацију прилика.

"Хипотетички, шта ако то буде ова врста темпа, ако се у будућности услови који томе погодују буду развијали на негативан начин онда такве екстремисте можемо очекивати као легитимне политичке факторе. Овај простор не може то са лакоћом прихватити", каже Чађо.

Чађо је рекао да је присуство безбједносних структура из арапских земаља у БиХ евидентирано у одређеним периодима и са различитим степеном интензитета, али да нема конкретан податак о уласку 300 иранских агената у БиХ.

Министар је подсјетио на чињеницу да је често истицао како није задовољан сарадњом безбједносних агенција у БиХ и да је могуће побољшати, а да се не угрози ничија позиција.

"Увијек сам истицао Обавјештајно-безбједносу агенцију, са којом је сарадња готово на нивоу симболике. То није добро, али је то одраз унутар односа ове земље", рекао је Чађо.

Према његовим ријечима, полиција има одличну сарадњу када је у питању јавни ред и мир, а посљедњих година учињен је и значајан напредак унутар структура крим-полиције о чему свједоче и акције.

Лист "Прес" објавио је јуче, позивајући се на изворе из обавјештајно-безбједносних кругова, да је Иранска обавјештајна служба од почетка године у БиХ послала 300 агената ради извршења терористичких напада на амбасаде западних земаља у Сарајеву.

Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ у овом тренутку не располаже информацијама о уласку 300 иранских агената у БиХ ради организовања терористичких напада на амбасаде западних земаља у Сарајеву, рекао је раније Срни директор Дирекције Химзо Селимовић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *