Булајић: Битка на Неретви је хрватски филм

Највећи филмски ратни спектакл са подручја бивше Југославије „Битка на Неретви“, који је протекле четири деценије најчешће означаван као југословенски, од сада и службено припада хрватској кинематографији, потврдили су данас „Јадран Филм“ и редитељ филма Вељко Булајић. Тако ће се "Битка на Неретви" – међународни пројекат са више продуцената, од којих је дио био окупљен […]

субота, март 9, 2013 / 12:11

Највећи филмски ратни спектакл са подручја бивше Југославије „Битка на Неретви“, који је протекле четири деценије најчешће означаван као југословенски, од сада и службено припада хрватској кинематографији, потврдили су данас „Јадран Филм“ и редитељ филма Вељко Булајић.

Тако ће се "Битка на Неретви" – међународни пројекат са више продуцената, од којих је дио био окупљен у Удружене југословенске продуценте, убудуће на међународној сцени приказивати као филм хрватских аутора.

"Од распада Југославије многи су својатали филм, манипулисали њиме, приказивали га без мог знања и продавали, а ни ја, ни моји сарадници за то никада нисмо добили новац од ауторских права", навео је Булајић и додао да је на пројекту било 80 одсто филмских радника из Хрватске.

Након дугогодишњих преговора одлучено је да "Јадран филм", као тадашњи извршни продуцент, убудуће буде једини овлашћен да заступа филм, преносе хрватски медији.

Поред међународне дистрибуције, "Јадран филм" ће преузети заштиту ауторских права – осим Булајићевих и сниматеља Томислава Пинтера, композитора Владимира Крауса Рајтерића и сценограФа Душка Јеричевића.

Филм "Битка на Неретви" снимљен је 1969. године и био је један од најскупљих филмских пројеката бивше СФРЈ. Филм је имао велику гледаност. Само у Југославији гледало га је више од четири милиона људи, а 350 милиона у свијету.

Годину дана након што је снимљен био је номинован за Оскара у категорији страног филма, а прије три године на фестивалу у Москви увршћен је међу 10 најзначајњих филмова о Другом свјетском рату и, у пакету са осталим изабраним насловима, кренуо у свјетску биоскопску и телевизијску дистрибуцију.

Популарности филма допринијела је и глумачка екипа у којој су, уз највеће домаће звијезде, били и Јул Бринер, Сергеј Бондарчук и Орсон Велс.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *