Букови и шаре: Завичајна књижевност једног љекара

У братуначкој Народној библиотеци промовисана је књига кратких прича „Букови и шаре“, аутора Зорана Ивановића, доктора и научника, професора на више медицинских факултета. У књизи Ивановић говори о дјетињству проведеном у селу Факовићи, у коме је рођен, и у Братунцу, гдје је одрастао. Аутор је рекао да приче нису повезане хронолошки, али их веже заједничка […]

уторак, мај 10, 2016 / 23:34

У братуначкој Народној библиотеци промовисана је књига кратких прича „Букови и шаре“, аутора Зорана Ивановића, доктора и научника, професора на више медицинских факултета.

У књизи Ивановић говори о дјетињству проведеном у селу Факовићи, у коме је рођен, и у Братунцу, гдје је одрастао.

Аутор је рекао да приче нису повезане хронолошки, али их веже заједничка нит, а то је љубав према завичају и сјећање на дјетињство.

"Основни мотив писања је љубав према родном крају и жеља да се искупим пред својом дјецом зато што им због науке и посла којим се бавим нисам успио да пружим дјетињство какво су пружили мени моји родитељи", рекао је Ивановић.

Он је истакао да је писао и са жељом да својој дјеци и осталим младим људима дочара какав је начин живота био и у каквим условима су одрастале генерације рођене у првим деценијама након Другог свјетског рата и колико је љубави и блискости међу људима било у оскудици материјалних добара.

Ивановић је изразио захвалност што му је омогућено да приреди промоцију књиге у родном крају, истичући да су све приче искрене и односе се на одређене доживљаје и особе од којих су неке биле на промоцији ове књиге.

Ово је прва књига прича од 300 страница посвећена дјетињству и завичају овог, свјетски познатог, научника, члана Академије наука Српског љекарског друштва.

Доктор, научник и књижевник Зоран Ивановић поручио је да људи треба да читају и пишу без обзира којим послом се баве, јер књижевност храни душу и омогућава обнављање човјекове снаге.

Ивановић је завршио гимназију у Сребреници, а затим Медицински факултет у Београду, гдје је и докторирао.

Од 1998. године живи у Француској, гдје је директор Регионалног завода за крв, ћелијски инжењеринг и банку ткива у Бордоу, а професор је на више страних и домаћих медицинских факултета.

Аутор је више стручних књига из области медицине, а "Букови и шаре" му је прво, али, како каже, не и једино литерарно дјело јер наставља са писањем и очекује да ће поново доћи у Братунац да посјети пријатеље и промовише своју нову књигу прича из завичаја. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *