Бугарска: Влада повећава минималац на 185 евра

Бугарска влада планира да од јануара 2013. године повећа износ минималне зараде на 185 евра у оквиру напора да повећа приходе домаћинстава, који су тренутно најнижи на нивоу ЕУ у односу на величину друштвеног производа, изјавио је министар рада Тотју Младенов. Минимална цијена рада ове године већ је повећана од 1. маја на 148,3 евра. […]

среда, септембар 5, 2012 / 08:19

Бугарска влада планира да од јануара 2013. године повећа износ минималне зараде на 185 евра у оквиру напора да повећа приходе домаћинстава, који су тренутно најнижи на нивоу ЕУ у односу на величину друштвеног производа, изјавио је министар рада Тотју Младенов.

Минимална цијена рада ове године већ је повећана од 1. маја на 148,3 евра.

"Друга мјера за повећање прихода и сузбијање сиве економије биће преиспитивање минималне границе за плаћање социјалног осигурања у главним економским секторима и занимањима", рекао је Младенов државном радију.

Од 2013. године, граница за плаћање социјалног осигурања биће подигнута за 4,4 одсто, а то би требало да резултује повећањем зарада у сличном проценту.

Са друге стране, виша граница за социјално осигурање повећава терет пореза и може да има негативан утицај на мала и средња предузећа, која ће бити приморана да отпуштају раднике пошто неће моћи да плаћају повећане трошкове њиховог рада.

То би могло да води ка даљем расту незапослености, нарочито међу радницима са слабим квалификацијама, наводи бугарски државни радио.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *