Бугарска православна црква кандидат за Нобела

Православна црква у Бугарској номинована је за Нобелову награду за мир за 2013. годину. У саопштењу на званичној веб страници Врховног Сената Православне цркве Бугарске пише да је номинација за Нобелову награду за мир повезана са спашавањем бугарских Јевреја од нацистичког режима прије 70 година. Током Другог свјетског рата, 1943. године, када су нацисти вршили […]

среда, март 20, 2013 / 14:12

Православна црква у Бугарској номинована је за Нобелову награду за мир за 2013. годину.

У саопштењу на званичној веб страници Врховног Сената Православне цркве Бугарске пише да је номинација за Нобелову награду за мир повезана са спашавањем бугарских Јевреја од нацистичког режима прије 70 година.

Током Другог свјетског рата, 1943. године, када су нацисти вршили притисак на Јевреје, чланови Врховног Сената Православне цркве Бугарске, 43 посланика и 21 бугарски интелектуалац спасили су око 50 хиљада Јевреја од слања у концентрационе логоре.

Бугарски парламент, иако је тада био под управом и притиском власти Хитлерове Њемачке, одбио је доношење закона којим би била дискриминирана јеврејска популација.

Према саопштењу Врховног Сената, ово је први пут да се нека од вјерских институција кандидовала за Нобелову награду за мир. Кандидатуру Православне цркве предложио је потпредсједник Сталног изасланства Парламентарне скупштине Вијећа Европе Лицезар Тосев.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *