Бугари одгађају датум преговора за чланство Македоније

Македонија на предстојећем састанку лидера ЕУ вјероватно неће добити датум за почетак преговора за чланство у ЕУ, јер то не подржавају Бугарска и још неколико чланица, јавила је бугарска државна телевизија. Међу земљама које подржавају став Софије су Француска и Грчка, док су Аустрија, Велика Британија и још 11 држава задовољни резултатима које је постигло […]

уторак, децембар 11, 2012 / 09:12

Македонија на предстојећем састанку лидера ЕУ вјероватно неће добити датум за почетак преговора за чланство у ЕУ, јер то не подржавају Бугарска и још неколико чланица, јавила је бугарска државна телевизија.

Међу земљама које подржавају став Софије су Француска и Грчка, док су Аустрија, Велика Британија и још 11 држава задовољни резултатима које је постигло Скопље.

Бугарска је отворено исказала намјере да блокира процедуру за добијање датума због антибугарске кампање у Македонији, те је поставила услове за подршку, међу којима је и формирање заједничке радне групе о различитим темама, о чему је усвојена и резолуција Европског парламента, али је Македонија не поштује.

Лидери ЕУ одлуку о датуму за почетак преговора треба да донесу у четвртак, 13. децембра, али је сада јасно да приједлог Европске комисије да преговори стартују у јуну неће бити усвојен.

Према анкети бугарског Националног центра за истраживање јавног мњења, "једва" осам одсто Бугара безусловно подржава Македонију на путу ка ЕУ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *