Буџетски синдикати: Влада крши Закон о штрајку и тужићемо је

Унија синдиката буџетских и фондовских корисника у Савезу синдиката Републике Српске саопштила је данас да је Влада Републике Српске као послодавац била дужна да прије четири године донесе акт о минимуму процеса рада, односно 60 дана након ступања на снагу Закона о штрајку, а не данас. Из Синдиката су најавили и да ће због кршења […]

петак, децембар 21, 2012 / 09:38

Унија синдиката буџетских и фондовских корисника у Савезу синдиката Републике Српске саопштила је данас да је Влада Републике Српске као послодавац била дужна да прије четири године донесе акт о минимуму процеса рада, односно 60 дана након ступања на снагу Закона о штрајку, а не данас.

Из Синдиката су најавили и да ће због кршења Закона о штрајку као послодавца тужити Владу Републике Српске.

"Предсједник Владе и Влада Републике Српске не могу утврдити минимум процеса рада, а да прије тога не добију мишљење репрезентативног синдиката у Републици Српској", наводи се у саопштењу и додаје да су у Влади Српске показали елементарно непознавање и Закона о штрајку и Закона о јавном окупљању Републике Српске.

Из Синдиката истичу да као организатори нити су позвали, нити имају информацију да ће наводно на данашњим протестима у Добоју учествовати и неке друге категорије грађана о којима је предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић говорио у јучерашњој изјави за медије.

"Овом изјавом премијер је прекршио Конвенцију Међународне организације рада о слободама синдикалног организовања и дјеловања и тиме свјесно врши притисак и застрашивање синдикалног чланства и руководства", наводе из Синдиката.

Из Синдиката најављују и да ће данас на протестима у Добоју још једном, у складу са законима, позвати на најрадикалније облике синдикалне борбе.

Предсједник Владе Српске рекао је јуче да ће Влада на данашњој сједници разматрати уредбе о минимуму процеса рада у случају штрајка у оним органима у којима то није усвојено.

Он је нагласио да се, према Закону о штрајку, штрајк може организовати само у просторијама послодавца, те да они који раде у јавној управи а желе да изађу на мирнма окупљања могу да то ураде само ако нису у смјени на радном мјесту.

„Претпостављам да се очекује да и неки други грађани дођу на мирна окупљања“, рекао је Џомбић, коментаришући чињеницу да се протести синдикалаца организују данас у Добоју и у петак, 28. децембра, у Бијељини.0 КОМЕНТАРА

  1. Vi iz sindikata bolje da zamjenite to rukovodsvo koje sluzi rezimu i vladi ,i onda da napravite ozbiljan strajk,,vidjeli ste kolko prima ranka misic mjesecno,uzgred za nju kazu da je najbolji dodikov ministar, i mnogi se sale pa se pitaju zasto su joj kriva usta ,a odgovor glasi zato sto je dodiku kriv k…cB-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *