Буџет РС: Смањен минули рад, нема пара за пензије

Влада је синоћ утврдила приједлог Буџета за 2017-у годину.Тежак је три милијарде и 200 милиона и по хитном је поступку.Такав ће се наћи и пред посланицима 21 децембра.

четвртак, децембар 15, 2016 / 00:18

Влада је синоћ утврдила приједлог Буџета за 2017-у годину.Тежак је три милијарде и 200 милиона и по хитном је поступку.Такав ће се наћи и пред посланицима 21 децембра.

Обавеза према ММФ-у испуњена је на синоћњој сједници Владе Српске. Утврђен је и Приједлог економских реформи до 2019. Доста се преговарало па, на крају, и нема изненађења кад је у питању подршка усвојеним документима. Посебно око минулог рада. Влада је остала при одлуци од 0,3 одсто.

“У Буџету је тај обрачун. Да би се измијенио обрачун минулог рада потребно је измијенити законе о платама запослених у јавним службама, неколико закона о запосленим у правосуђу и МУП-у. Ми смо Буџет урадили по том основу и да бу се то имплементирало биће потребно измијенити ове законе”, рекао је Зоран Тегелтија, министар финансија РС.

Смањењу примања нема подршке, одговарају из Синдиката. Нису испоштовани радници и не можемо дати зелено свјетло смањењу плата радницима МУП-а, запосленима у образовању, науци и култури, управи и правосуђу, каже Ранка Мишић.

“За нас је Буџет апсолутно неприхватљив зато што смањује плате радницима и друга ствар је ставка програма социјалног збрињавања која је у износу који не одговара нашим захтјевима. То је повезивање радног стажа радницима који су у процесима стечаја остали ускраћени за то. Има их преко 11 хиљада и они сада лутају од немила до недрага”, казала је Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката РС.

Какви су им даљи кораци, у Синдикату још не откривају. Није им се допало ни што се Буџет из преднацрта одмах појавио у приједлогу. И то хитно.Ни пословна заједница није задовољна Буџетом јер у њему, како објашњавају, нису јасно видљива средства за привреду. На Програм економских реформи, као ни синдикалци, немају замјерке јер су, преговорима, раније успјели да у њега убаце своје приједлоге.

“Односе се на системску подршку привреди кроз подстицаје, затим рјешавање проблема када је у питању пољопривреда, индустријска производња, тржиште рада…”, наводи замјерке Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС.

Разлога за задовољство немају пензионери. Од повећања пензија нема ништа, напокон је то отворено речено.

“Да ли ће доћи до другачијих договора између Владе и пензионера који би омогућили ванредно усклађивање – нисам сигуран”, рекао је Тегелтија.

Раде Ракуљ, први пензионер Српске и даље се нада.То што прича министар финансија као и да не чује.

“Тако да смо имали разумијевања на свим тим ниовима за потребу повећања пензија у условима када Влада мора да смањује и плате”, рекао је Раде Ракуљ, предсједник Удружења пензионера РС

Биће, зато, и догодине, задуживања – 608 милиона марака. Тако економисти већ поручују да ће економске реформе обиљежити нова задужења уз отплату старих дугова.У сваком случају, кредитори, односно ММФ могу да буду задовољни. Остали, отом потом.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *