Буџет Пентагона – 631 милијарда долара

Амерички Сенат једногласно је усвојио буџет Пентагона за 2013. годину од 631 милијарду долара, упркос политичким несугласицама у вези са смањењем државног дуга, које би сљедеће године могле да резултују смањењем улагања у одбрану. Послије вишемјесечних преговора свих 98 сенатора гласало је за предложени буџет у фискалној 2013. години, која је почела 1. октобра 2013. […]

среда, децембар 5, 2012 / 09:32

Амерички Сенат једногласно је усвојио буџет Пентагона за 2013. годину од 631 милијарду долара, упркос политичким несугласицама у вези са смањењем државног дуга, које би сљедеће године могле да резултују смањењем улагања у одбрану.

Послије вишемјесечних преговора свих 98 сенатора гласало је за предложени буџет у фискалној 2013. години, која је почела 1. октобра 2013. године.

Приједлог закона о буџету усвојен је послије петодневне дебате и неколико стотина амандмана. Њиме је предвиђено појачавање санкција против Ирана, ограничавање предсједничких овлаштења у вези са лицима осумњиченим за тероризам и забрана стављања америчких држављана у војни притвор.

Усвојени документ мора бити усаглашен са верзијом која је раније ове године усвојена у Представничком дому, прије него што буде послат на потписивање предсједнику Бараку Обами, пренио је АФП.

Ове двије верзије тренутно се значајно разликују, а Бијела кућа је најавила улагање вета ако документ не буде уједначен.

Обамина администрација противи се укидању средстава за трансфер притвореника из морнаричке базе у Гвантанаму, на Куби, у стране земље и предложеном смањењу запошљавања цивила у војсци.

Амерички предсједник раније је затражио усвајање војног буџета од 614 милијарди долара, од чега би 89 милијарди било намијењено операцијама у Авганистану.

Сенат је повећао износ за 17 милијарди долара иако Конгрес и Обама још нису постигли договор о томе како ће се избјећи аутоматско резање трошкова од 1. јануара 2013. године, уколико до тада не буде договора о смањењу дефицита.

Међу усвојеним амандманима је одредба којом је Обамина администрација обавезана да састави извјештај за Конгрес о америчким војним опцијама у Сирији ради смањења утицаја ратног ваздухопловства те земље, али се директно не одобрава ангажовање војске САД.

Приједлогом закона предвиђено је повећање плата у војсци за 1,7 одсто, јачање Пентагонових програма против сексуалног насиља и побољшава се брига о рањеним војницима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *