Брже боље у пропаст: Украјина потписала са ЕУ

Украјина, Молдавија и Грузија потписали су партнерске споразуме са Европском унијом у Бриселу и тако у јеку кризе начиниле историјски отклон од Русије. Три земље су се потписом политички и економски приближиле Западу, а власт у Украјини види тај корак као почетак придруживања ЕУ. “Ово нису обични споразуми, већ беочузи у нашим односима”, изјавио је […]

петак, јун 27, 2014 / 11:28

Украјина, Молдавија и Грузија потписали су партнерске споразуме са Европском унијом у Бриселу и тако у јеку кризе начиниле историјски отклон од Русије.

Три земље су се потписом политички и економски приближиле Западу, а власт у Украјини види тај корак као почетак придруживања ЕУ.

“Ово нису обични споразуми, већ беочузи у нашим односима”, изјавио је предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј на свечаној церемонији и нагласио да је циљ ЕУ пуна интеграција ових земаља у заједничко европско тржиште.

“Људи су умирали, у Кијеву и другде, за боље односе са ЕУ”, рекао је Ван Ромпеј и нагласио да се те жртве не смију заборавити.

Предсједник Савјета је истакао да споразуми нису уперени против Русије, упркос пријетњама Москве да ће увести економску блокаду земљама које их потпишу.“ Спремни смо да разговарамо са руским партнерима како бисмо отклонили све неспоразуме”, рекао је Ван Ромпеј.

Предсједник Европске комисије Жосе Мануел Барозо назвао је потписивање споразума историјским чином који ће омогућити Украјини, Молдавији и Грузији да успоставе слободно тржиште и стабилну демократију. “Ово није крај, него почетак пута”, рекао је Барозо на церемонији.

Украјински предсједник Петро Порошенко изјавио је да је данашњи дан “најважнијим у историји Украјине од проглашења независности”. “Било је много покушаја да се ово спријечи, а Украјина је платила највећу цијену”, казао је он и оптужио Русију да је извршила “спољну агресију” на његову земљу.

Порошенко је изразио очекивање да ЕУ заштити украјински суверенитет и територијални интегритет, али и да јој отвори перспективу пуноправног чланства, уколико испуни критеријуме. “Декларација о перспективи учлањења не би вас коштала ништа, а нама би много помогла”, рекао је он.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *