Бруто спољни дуг Хрватске 46,5 милијарди евра

Бруто спољни дуг Хрватске на крају јуна достигао је 46,5 милијарди евра, што је за 780 милиона евра више него на крају прошле године, показују најновији подаци објављени у билтену Хрватске народне банке. У првом кварталу задуженост је расла "врло благо", али је спољно задуживање интензивирано у другом тромјесечју. Пораст у другом кварталу износио је […]

четвртак, септембар 20, 2012 / 15:12

Бруто спољни дуг Хрватске на крају јуна достигао је 46,5 милијарди евра, што је за 780 милиона евра више него на крају прошле године, показују најновији подаци објављени у билтену Хрватске народне банке.

У првом кварталу задуженост је расла "врло благо", али је спољно задуживање интензивирано у другом тромјесечју.

Пораст у другом кварталу износио је око 600 милиона евра, с тим да је око 100 милиона евра посљедица слабљења курса евра према долару.

Порасту укупног спољног дуга Хрватске највише је допринијело задуживање тз. "централне државе", иако су у истом периоду спољну задуженост повећала и приватна подузећа, те небанкарске финансијске институције, док су пословне банке и јавна подузећа смањили своје спољне обавезе.

Велики пораст дуга посљедица је издавања обвезнице вриједне 1,5 милијарди долара у априлу.

Дуг је растао и због због преузимања спољних обавеза бродоградилишта у износу од око 300 милиона евра у склопу процеса реструктурисања.

Спољни дуг "централне државе" у јуну износио је 8,2 милијарде евра, што представља 17,6 посто укупног спољног дуга Хрватске.

Дуг пословних банака је нешто смањен, па је на полугодишту износио 11,3 милијарди евра, односно 24,2 одсто укупног спољног дуга – подаци су ХНБ-а.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *