Брука и срамота: Униформа ВРС непожељна на прослави Дана ВРС

Одвратно је и помислити да наши политичари имају времена за све друге реакције, осим на скандале попут ове непријатности коју су искусила и описала два војника ВРС. На данашњи дан се обележава 24 године од оснивања Војске Републике Српске. Свечана церемонија се обележила у касарни „Козара“ у Бањалуци. Свечаној церемонији су присуствовали грађани, бивши припадници […]

четвртак, мај 12, 2016 / 19:08

Одвратно је и помислити да наши политичари имају времена за све друге реакције, осим на скандале попут ове непријатности коју су искусила и описала два војника ВРС.

На данашњи дан се обележава 24 године од оснивања Војске Републике Српске. Свечана церемонија се обележила у касарни „Козара“ у Бањалуци. Свечаној церемонији су присуствовали грађани, бивши припадници Војске Републике Српске, политичари и остали гости. Све то не би било спорно, да овај дан није Дан Војске Републике Српске и да грађани најнормалније присуствују овом свечаном догађају.

Наиме, како би одали почаст борцима и Војсци Републике Српске, те достојанствено обележили овај дан, обукли смо униформе Војске Републике Српске и упутили се у касарну „Козара“ у Бањалуци на манифестацију, а у којој сада бораве Оружене снаге БиХ. Ни на крај памети нам није било да ће нам се десити следеће.

Како смо се приближавали касарни, пролазници су застајали и честитали нам на томе што смо обукли униформе, те нам говорили разне поздраве и похвале, а чак су нам салутирали и војници Оружаних снага БиХ.

На капији улаза у касарну зауставио нас је војни полицајац те рекао да сачекамо. Убрзо је преко везе позвао надређеног те му саопштио да су дошла два лица са „ратним униформама“, те шта да ради поводом тога. Указали смо полицајцу да ово нису ратне униформе, него да су ово униформе Војске Републике Српске, а ако ћемо терати мак на конац, једна је из ратног доба, а друга униформа је послератна.

Па добро, какве то везе сада има уопште, стара или нова униформа?

Данас не само музејски експонат, већ и увредљив садржај

Убрзо, надређени с друге стране везе му је рекао да не можемо ући у касарну. Поред нас су људи најнормалније пролазили уз показивање индтентификационих докумената, а које смо наравно и ми имали. Питали смо војне полицајце, која је логика и зашто не можемо ући у касарну на обележавање Дана Војске Републике Српске у униформама исте те војске чији се дан обележава.

Полицајац је рекао да је таква наредба и да он ту не може ништа. Питали смo ко не дозвољава да уђемо. Полицајац је рекао Александар Милисавић. Нисмо одустајали, те смо покушавали и даље да уђемо на манифестацију. После петнаестак минута потом нам је пришао други полицајац и рекао да униформе „нису прикладне и да изазивају“.

Питамо се кога би могле да изазову униформе Војске Републике Српске на прослави Дана Војске Републике Српске!!!?

Како нисмо успели ући у касарну удаљили смо се десетак метара близу патроле цивилне полиције Републике Српске. Убрзо нам је пришао и цивилни полицајац и рекао да се морамо удаљити, јер су добили наређење да нас удаље од касарне јер смо непожељни у кругу касарне, а у супротном да ће нас ухапсити. На наше питање од кога су добили такву наредбу, рекли су нам од команданта.

Ето, то је политика неговања традиције и одавање почасти Војсци Републике Српске!

Републико Српска, погледај само шта ти раде, чак и униформе твоје у касарне бране!

Вама надри политичарима, припадницима Српског пука у Оружаним снагама БиХ (шефу обезбеђења Александре Милисавићу) и полицијо Републике Српске (командиру), нека је на част!

Војници Војске Републике Српске, Томо Ђурић и Вања Савићевић 0 КОМЕНТАРА

 1. Jadno i žalosno.Oni koji su krv prolijevali za RS sada su predmet sprdnje i ismijavanja.I niko nije našao za shodno da reaguje i zaštiti ovu dvojicu boraca VRS .Važno je da je proslavljen dan VRS da smo se slikali,neko ponešto i rekao i doviđenja za godinu dana.Mene je stid zbog drugih.Kažu da nema ništa teže nego kad se čovjek mora stiditi za djela koje je drugi počinio.

 2. Морам ово написати без обзира на реакције.
  Дошао после рата тетак из Данске и након неколико дана примјетио да доста људи још увијек хода у униформама. Питао мог старог што ти ниси у униформи,а стари му одговорио да је увијек мрзио униформу и да је једва дочекао да је скине и баци како ону од ЈНА тако и ову ВРС.
  Кренемо после тога тетак и ја у Бања Луку,све се он чуди када некога угледа у униформи па и мене пита ЗАШТО онај човјек носи униформу?
  А ја му кратко одговорим: „Зато што је пуко“.
  После тетак кога год види пита мене јел и овај пуко а ја одговарам јесте.
  На крају долазимо у Бања Луку,велики стан у Борику први спрат,врсни електричар прије рата отвори врата брату у војној униформи.
  Тетак је прво мене погледао без ријечи пар секунди,помислили смо исто на нашу зајебанцију током пута а затим је пољубио брата.
  Други дан у Бања Луци када му је брат све показао у шта је уложио паре које му је тетак послао после рата и у шта је је за два дана уложио 1000 ДЕМ што му је дао јуче онако сав сломљен схватио је да је наша зајебанција сурова стварност.

  Посебан случај су Хрвати преко Саве,они су тако масовно и тешко оболили па је потпуно јасно да је само нека виша сила као Њемачка отргала тако велику количину болесника из балканске стварности.
  Хрватску и дан данас тероришу тзв. „шатораши“ који су авангарда враћања усташтва и милитаризације како хрватског друштва тако и региона.

 3. Зашто генерал Савчић не обуче униформу ВРС, зашто не позва или сами не дођоше команданти бригада, батаљона у униформама ВРС….,ко би им забранио???

  Десетине, стотине бораца…ко би им забранио???

  Али да, ови први су продали ове друге за своје станове, пензије, личне интересе, а ови други су се сами продали за гајбу пиве и ћевапе у виду борачког додатка.

  И вуци сити и овце на броју!

 4. Славија, стварно сереш!

  Исто сте то причали иза Ћургуза. Има ли ико у тој ВРС-партизанији са ставом?

 5. „Исто сте то причали иза Ћургуза“

  Симо, па наравно, и став је више него јасан!
  Све што не ваља или не ради, не показује резултате, одмах мијењати.

  Имао је Савчић веома довољно времена да нешто покрене, покаже. Ништа се није мрднуло сем пуке рокаде у имену и презимену.

  Нека не мисле и ови после додика да ће имати као и он 10 и више година да краду, смрде и да се убуђају на једном мјесту.
  Неколико мјесеци до годину највише, ако нема ништа одмах рашћеравати, растурати.
  Ет’то је то!

 6. Ја колико сам пратио, а јесам видио сам у службеним ВРС униформама бар двојицу генерала све са одликовањима окаченим. А ове ликове што су се обукли и дошли непозвани на капију касарне у теренским шареним униформама без икаквог позива, организатора или протокола у садашњим условима појачаних безбједносним мјерама и појачаним међунационалним односима по мени је исправна одлука војне полиције да их не пусте у касарну.

  А ово што пише Славија, потпуно је у праву. поздрав

 7. slavija,13.05.2016. 15:40:24

  “Неколико мјесеци до годину највише, ако нема ништа одмах рашћеравати, растурати.“

  Давно је то требало рашћерати. Затворити радњу скроз, а средства усмјерити инвалидима и породицама погинулих. Партизанији ногу у гузицу.

  Одавно ја то говорим, али ме слабо ко слуша.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *