Број становника на Земљи расте, али не задуго

Најновија предвиђања научника о расту броја становника на планети Земљи кажу да и тај раст има свој крај, а он ће се догодити за шест до седам деценија. Становништво свијета се протекле деценије значајно промијенило, посебно је уочено смањење наталитета и већа старост народа у Европи, али ће укупни број становника на Планети и даље […]

уторак, март 26, 2013 / 06:56

Најновија предвиђања научника о расту броја становника на планети Земљи кажу да и тај раст има свој крај, а он ће се догодити за шест до седам деценија.

Становништво свијета се протекле деценије значајно промијенило, посебно је уочено смањење наталитета и већа старост народа у Европи, али ће укупни број становника на Планети и даље расти, констатовано је на конференцији експерата Међународног института за примијењену системску анализу (ИИАСА) у Бечу.

Број становника у свијету ће, највјероватније 2070/80. достићи врхунац са више од девет милијарди људи, а потом ће се до краја вијека смањивати, процјењује директор програма за анализу становништва свијета ИИАСА и Бечког института за демографију Волфганг Луц.

У раду конференције су учествовали и експерти Фонда за свјетско становништво (УНФПА) и УНЕЦЕ, разматран је развој становништва.

Образовани немају дјецу

„Становништво Европе стари веома брзо, док се смањује наталитет”, констатовао је Луц, додајући да је смањење наталитета повезано са растућем образовањем.

Он истиче да су млади људи све боље образовани, и питање је да ли ће образовањем моћу да компензују смањење броја становника у будућности.

ИИАСА анализира који ће бити будући демографски изазови и како владе на њих могу реаговати, укључујући и издржљивост пензионих фондова.

Ако би Аустрија, на примјер, преузела дански систем, у којем мушкарци и жене морају дуже да раде, онда не би било проблема по пензиони систем земље, увјерен је Луц.

Код нас: Ни дјеце ни образовања

Према подацима Завода за статистику РС из прошле године, Српска од 2002. године константно биљежи пад броја рођених, у просјеку за 308 годишње.

Република Српска има свој Савјет за демографску политику, који је савјетодавног тијело Владе Републике Српске, и који у наредне четири године треба да донесе јасан план о начину на који се може ријешити проблем наталитета у Српској. Такође, постоји документ "Политика развоја становништва Републике Српске" који је усвојио парламент Српске и из којег проистичу бројне анализе и приједлози мјера популационе политике.

У посљедњој анализи Одјељења УН за популацију, урађеној прије двије године, написано је да ће БиХ ће до 2050. године бити земља са најстаријим становништвом на свијету, јер се претпоставља да ће до тада са садашњих око 3,8 милиона становника имати само 2,5 милиона становника. 

Међутим, прије било какквих озбиљнијих анализа било би добро да се у дејтонској БиХ направи онај најосновнији корак – попис становништва.

Како изгледају бројке становништва на свијету из секунде у секунду, можете погледати на једном од популарних “тренутних бројача“.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *