Број Срба у Сребреници преполовљен

Број Срба у сребреничком крају данас је готово преполовљен у односу на пријератни период, а у многим српским селима живот је стао јер нема повратка, каже начелник Одјељења за привреду општине Сребреница Весна Кочевић.  Лецима који садрже поруке застрашивања и позивају Србе да се иселе, према ријечима Кочевићеве, поново се подижу ратне тензије, позива на […]

четвртак, август 16, 2012 / 13:33

Број Срба у сребреничком крају данас је готово преполовљен у односу на пријератни период, а у многим српским селима живот је стао јер нема повратка, каже начелник Одјељења за привреду општине Сребреница Весна Кочевић.

 Лецима који садрже поруке застрашивања и позивају Србе да се иселе, према ријечима Кочевићеве, поново се подижу ратне тензије, позива на освету и не доноси ништа добро, иако се становништво труди да поново успостави међусобно повјерење.

"Сви се осјећамо ружно, са дозом страха и неповјерења. Tо је и био циљ ономе ко је писао, јер желе Сребреницу само за себе, да буде само један споменик, гдје се неће наставити живот, и чине све да се суживот поново поремети", рекла је Срни Кочевићева.

Кочевићева истиче да у Сребреници данас живи око 5.000 Срба, док их је прије рата било 10.000. Један број је запослен у фирмама, али многи живе на рачун родитеља, од пензија, инвалиднина. Од око 1700 запослених, 70 одсто је Срба.

"Највише се жале на тешке услове живота, мала примања, немогућност да добију посао, запосле дјецу. Велики је број и социјално угроженог становништва, који прима малу помоћ – 40 КМ од Центра за социјални рад", појашњава Кочевићева.

Српско становништво је, додаје, највише оштећено приликом додјеле помоћи за одржив останак, посебно у селима, због неравномјерне расподјеле новца за приликом изградњу путева, обнову кућа, електриФикацију.

"Српска имовина није обновљена ни приближно колико је требало", каже Кочевићева, те наводи примјер села Ратковићи, Радошевићи, Крњићи у којима је раније било 400 домаћинстава, а сада их нема ни 10.

Према њеним ријечима, доста људи чека донацију за обнову, треба поправити путеве, довести струју, обновити многе куће и то ће бити задатак за наредни период.

Присутно је и незадовољство због случајева што се приликом запошљавања доводе људи из других општина, док су мјештани без посла, истиче Кочевићева.

Одјељење за привреду општине Сребреница помаже и Србима и Бошњацима дијелећи равноправно разне видове подстицаја. "У свим подјелама учествују сви који испуњавају услове јавног позива", додала је начелник овог одјељења.

Кочевићева наводи да породице, које су изгубиле своје најмилије живе са теретом и тугом, да постоји толеранција, али да нико не заборавља.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *