Бродосплит брани Венецију од поплава

Хрватска компанија Бродосплит добила је на свјетском конкурсу 26,5 милиона евра вриједан пројекат градње 21 челичних врата која ће бити инсталирана на морском пролазу Маламочо, како би се Венеција заштитила од поплава. Како пише Јутарњи лист, предвиђено је да „Бродосплит“ у прериоду од 30 до 60 дана морским путем испоручи 21 челичну брану димензија 29 […]

недеља, мај 25, 2014 / 16:36

Хрватска компанија Бродосплит добила је на свјетском конкурсу 26,5 милиона евра вриједан пројекат градње 21 челичних врата која ће бити инсталирана на морском пролазу Маламочо, како би се Венеција заштитила од поплава.

Како пише Јутарњи лист, предвиђено је да „Бродосплит“ у прериоду од 30 до 60 дана морским путем испоручи 21 челичну брану димензија 29 пута 24 метра, дебљине шест метара и тежине 300 тона, за одбрану Венеције од поплава.

Бране су конструисане као специјални резервоари који ће се по потреби пунити ваздухом или водом. Наиме, напуњене водом лежаће на дну мора, а када надолази плима пуниће се ваздухом и подизаће се према површини мора како би затвориле улазе у Венецијанску лагуну.

Планирано је да се уочи доласка плиме са отвореног мора затворе три канала која воде у Венецијанску лагуну. Ради се о пролазима Лидо, Маламочо и Кјођа, а пројектом је предвиђено постављање укупно 80 брана са вијеком трајања око 50 година.

Пројект је интегрисани заштитни систем који се састоји од низа мобилних брана које су способне да затворе Венецијанску лагуну од Јадранског мора када плима пређе утврђени ниво од 110 цм, па све до максимално три метра. Током тих неколико сати лагуна би била затворена и бродови не би могли слободно да улазе.

Море плави Венецију око 50 пута годишње, углавном у јесењим и зимским мјесецима, највише у новембру и децембру, а сваке пете године поплави читав град.

Пројект спасавања потонућа Венеције зове се МОСЕ (Мојсије), а сам назив асоцира на Стари Завјет и причу о Мојсију који је раздвојио Црвено море, наводи се у тексту.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *