Британски институт позива своју владу да се спреми за рат у Кореји

Британски институт за студије безбједности и одбране (РУСИ) упозорио је владу у Лондону да је „нови корејски рат сада стварна могућност“. Институт је позвао да се неодложно почне са припремама за могуће избијање сукоба између САД и Сјеверне Кореје.

среда, август 16, 2017 / 13:06

Замјеник генералног директора тог института Малколм Чалмерс је навео да је нови корејски рат „стварна могућност“, дјелимично због чињенице да је Доналд Трамп „хировит и импулсиван“.

„Ако почне рат, предсједник (Трамп) ће у року од сат времена телефоном звати Даунинг стрит 10 тражећи подршку. Британска премијерка ће онда имати само неколико сати, највише, да се изјасни о нечему што би био један од највећих стратешких шокова послије Хладног рата“, навео је Чалмерс, преноси Индепендент.

Он констатује и да би, као близак савезник САД, Британија најверојатније морала да пружи помоћ у сукобу на корејском полуострву, гдје се тренутно налази око 35.000 америчких војника.

„На корејском полуострву ствара се опасни микс сјевернокорејског технолошког напретка – недавно је лансирана нова интерконтинентална ракета – и Трампове хировите и импулсивне особине“, написао је Чалмерс.

Он предлаже да је најбоља подршка коју би Британија требало да пружи у овом сценарију дипломатска подршка, уз преговоре са циљем сузбијања ширења конфликта и обезбјеђивања да и САД и Кина буду срећне са мировним споразумом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *