Британија: Не уводите санкције Русији

Велика Британија се противи увођењу трговинских или финансијских санкција Русији због интервенције у Украјини, наводе данас свјетски медији. Медији то пишу позивајући се на очито званичан документ који је фотографисан у рукама једног високог званичника док га је носио у Даунинг стрит. Неименовани британски званичник је усликан јуче у тренутку када је, носећи документ, ишао […]

уторак, март 4, 2014 / 15:06

Велика Британија се противи увођењу трговинских или финансијских санкција Русији због интервенције у Украјини, наводе данас свјетски медији.

Медији то пишу позивајући се на очито званичан документ који је фотографисан у рукама једног високог званичника док га је носио у Даунинг стрит.

Неименовани британски званичник је усликан јуче у тренутку када је, носећи документ, ишао на састанак у канцеларију премијера Дејвида Камерона, пренио је Би-Би-Си (ББЦ) и неколико других листова.

У зумираном документу, у којем су очигледно изнијете британске опције о украјинској кризи, наводи се да „Британија не би требало да за сада подржи трговинске санкције… нити да за Русе затвори лондонски финансијски центар“, преноси АФП.

Лондон је све популарнија дестинација за богате Русе, а лондонске банке и трговинске компаније привлаче позамашне суме руског новца, подсјећа француска агенција.

Како наводи британска медијска мрежа, у званичном документу пише да би јавна саопштења требало да остану „општа“, а специфичне пријетње би требало да буду „евентуалне и коришћене за приватне поруке“.

Током посјете Кијеву, британски министар спољних послова Вилијам Хејг је јуче упозорио Русију на „посљедице и цијену“ интервенције у Украјини, не наводећи више детаља.

Даунинг стрит није желио да коментарише наводе о фотографисаном документу, који су се појавили након што су шефови дипломатија ЕУ јуче упозорили на могућност увођења санкција Москви послије ванредног састанка у Бриселу.

Извори ЕУ су саопштили да би „циљане мјере“ укључиле забрану виза или замрзавање имовине високим званичницима, као и прекид међусобних споразума.

Премијер Камерон је јуче изјавио да Велика Британија жели деескалацију, а не наставак пута којим је руска влада кренула, кршећи суверенитет и територијални интегритет друге земље. „Стога ћемо морати да примјенимо дипломатски, политички, економски и друге врсте притисака како бисмо то ставили до знања“, поручио је британски премијер.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *