Британци открили нафту код Фокланда, Аргентина већ пријети

Британија Британске истраживачке компаније откриле су нафту и гас у водама сјеверно од Малвинских (Фолкландских) острва у пољу Зебеди.   Компаније наводе да су резултати истраживања надмашили очекивања. Влада Аргентине је одмах потом запријетила да ће покренути судски поступак у циљу утврђивања легалности истраживања и бушења у том подручју, наводи британска телевизија Скај. Лиценцу за […]

недеља, април 5, 2015 / 20:01

Британија Британске истраживачке компаније откриле су нафту и гас у водама сјеверно од Малвинских (Фолкландских) острва у пољу Зебеди.

  Компаније наводе да су резултати истраживања надмашили очекивања.

Влада Аргентине је одмах потом запријетила да ће покренути судски поступак у циљу утврђивања легалности истраживања и бушења у том подручју, наводи британска телевизија Скај.

Лиценцу за истраживање у датој области, поред Фолкланд оила (40 одсто) и Премијер оила (36 одсто), има и компанија Рокхопер експлорејшн (24 одсто).

"Ово је фантастичан почетак 2015. и пружа рани доказ да басен сјеверних Фолкланда има значајан потенцијал", изјавио је извршни директор Рокхопера, Семјуел Муди.

Аргентина, како наводи британска телевизијска кућа, како се и очекивало, није срећна због истраживачких активности у близини острва, што додатно подгријава тензије у вези спорног власништва над њима.

Аргентински секретар за односе са Фолкландима, Данијел Филмус, рекао је за аргентинску агенцију Телам да ће Министарство спољних послова и Министарство за планирање покренути заједничку парницу против истраживања нафте и гаса у подручју острва.

"Нова нафтна платформа стигла је у воде острва у покушају да пронађе угљоводонике у тој области, што носи огромне еколошке ризике. Желимо да власнике компанија изведемо пред суд према аргентинским законима и међународној регулативи", рекао је Филмус.

Аргентина тврди да је вађење нафте у водама Фолкландских острва незаконито, а амбасада Аргентине у Лондону је у новембру 2013. саопштила да се лидери британских компанија суочавају са затворском казном до 15 година и финансијском казном у вриједности 1,5 милиона барела нафте, као и са конфискацијом опреме за бушење и одузимањем већ извађене нафте.

Британско Министарство спољних послова је оспорило тврдње Аргентине и навело да "британска влада недвосмислено подржава право народа Фолкландских острва да користи своје природне ресурсе ради своје економске користи".

Фолкландска острва под управом су британске круне, али на њих полаже право и Аргентина. На референдуму из 2013. године 99,8 одсто грађана Фолкланда изјаснило се да желе да њихова домовина остане британска прекоморска територија.

До нових тензија између Лондона и Буенос Ајреса долази у вријеме обиљежавања 33. годишњице окончања Фолкландског рата за превласт над острвима, у ком је побједу однијела Британија.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *